Hlavní obsah

Silnice opět pokryl led, v noci se ochladilo

Právo, Novinky, ČTK, pno, jjí, mák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Denní teploty nad nulou a noční ochlazení způsobuje od noci problémy na silnicích. Na řadě míst Česka se tvoří ledovka, silničářům se ale daří udržovat vozovky s opatrností sjízdné. Řidiči si ale musí dávat pozor zejména na silnicích nižších tříd.

Foto: Miroslav Földeši, ČTK

Na řadě míst Česka silnice namrzají.

Článek

Na silnicích I. třídy jsou náledí nebo zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem hlášeny v okrese Hlinsko a na Šumavě, zejména na Železnorudsku. Ujetá vrstva sněhu krytá posypem je v okresech Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Šumperk a Ústí nad Orlicí.

Na silnicích Vysočiny komplikovala jízdu v noci na čtvrtek a po ránu ledovka. V noci pršelo, déšť se na silnicích při teplotách pod nulou měnil v led. "Nejhorší situace byla ráno kolem Kamenice nad Lipou na Pelhřimovsku. V současnosti by už nemělo být nic neprůjezdné, chemicky ošetřované silnice jsou už rozsolené, jízda po silnicích nižších tříd vyžaduje maximální opatrnost,“ informoval Jiří Hejnák z dispečinku krajské správy a údržby silnic na Vysočině.

Autobus mimo silnici

Na silnicích se po půlnoci vyskytla celá řada dopravních problémů. Na Jihlavsku a na Žďársku měly potíže s jízdou i dvě sanitky, zpoždění nabíraly pekařské vozy. Mimo silnice skončilo u Vysokých Studnic a Jamného na Jihlavsku několik kamiónů i autobusů.

Naposledy sjel po sedmé hodině ráno ze silnice autobus u Polné. "Autobus pouze sjel mimo silnici, cestující vystoupili, nikdo nebyl zraněn,“ popsal nejčerstvější nehodu Jiří Plašil, vedoucí směny policejního integrovaného střediska v Jihlavě.

Po oblevě přes den a teplotách kolem nuly či pod ní v noci musí v Pardubickém kraji řidiči počítat místy s náledím.

"Od středních poloh se na promrzlých vozovkách může tvořit náledí," uvedl provozní náměstek silničářů v kraji Václav Ouhrabka. Silničáři upozorňují na zledovatělé cesty zvláště na Chrudimsku v okolí Hlinska v místech s nadmořskou výškou nad 400 metrů, v okolí Poličky na Svitavsku namrzl na vozovkách déšť.

Náledí na silnicích potrápilo v noci a brzy ráno i řidiče na jihu Čech. Zřejmě nejhorší situace byla před půlnocí na Prachaticku, především na hlavním tahu mezi Vimperkem a Strážným a okolo Volar. Policie zde musela kvůli uklouzaným vozovkám zastavovat kamióny, než silničáři cesty prosolili.

Sněžení na Šumpersku

V Olomouckém kraji v noci na čtvrtek na mnoha místech opět sněžilo. Podle silničářů jsou cesty sjízdné, na vedlejších silnicích však může ležet sníh. Motoristé by tak měli i ve čtvrtek na cestách dbát na zvýšenou opatrnost.

Až čtyři centimetry sněhu napadly ve vyšších polohách na Šumpersku. Sníh znovu pokryl i silnice na Červenohorském sedle či Ostružné z jesenické strany. Napadlo do tří centimetrů. Na vedlejších cestách leží slabá ujetá sněhová vrstva.

Ve Středočeském kraji mohou řidiče místy překvapit namrzlé vozovky. Námraza se ojediněle vyskytuje zvláště v lesních úsecích. Ve vyšších polohách na silnicích nižších tříd leží místy ujetá vrstva zledovatělého sněhu.

Silnice první třídy v Karlovarském kraji jsou holé a vlhké, se zvýšenou opatrností jsou sjízdné. Komunikace nižších jsou po chemickém ošetření mokré a řidiči by na nich měli dbát zvýšené opatrnosti. Silničáři ale varují, že některé úseky ve vyšších polohách v Krušných horách mohou namrzat.  

Reklama

Související články

Na kluzké silnici se srazilo pět aut

Všechny silnice a dálnice v Česku jsou sjízdné. Silničáři v celé zemi přesto varují řidiče před namrzajícími vozovkami, na kterých může ležet zmrzlá vrstva...

Výběr článků

Načítám