Hlavní obsah

Ministerstvo chce zdražit platby za popelnice

Právo, hyp
PRAHA

Od ledna 2009 mohou někteří občané zaplatit za odvoz komunálního odpadu více než dosud. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) totiž připravuje novelu příslušného zákona, která má mimo jiné zvýšit maximální hranici platby, a to z nynějších 500 korun až na 900.

Článek

„Naposledy se zvyšovala hranice poplatku na 500 Kč za osobu na začátku století a od té doby vzrostly náklady, například vlivem růstu cen pohonných hmot. Proto obce již několik let volají po tom, aby se horní hranice poplatku zvýšila,“ řekl Právu mluvčí MŽP Jakub Kašpar.

Zvýšení limitu se týká občanů těch obcí, které podle vyhlášky vybírají poplatek za odvoz na osobu. Lidí v obcích, kde se platí například podle objemu popelnic nebo četnosti svozu, se zvýšení netýká. Novela by měla podle MŽP, půjde-li vše hladce, vstoupit v platnost právě v lednu 2009.

Ministerstvo chce tímto opatřením mimo jiné motivovat občany více třídit odpad. „Z něho mají obce příjem, který celkovou bilanci nákladů na odpadové hospodářství zlepšuje, a mohou proto poplatky za svoz domovního odpadu následně pro občany snížit,“ sdělil Kašpar. Jako příklad uvedl Novou Paku, která letos příslušné poplatky úplně zrušila. Vydělá na recyklovaných odpadech a peníze od obyvatel, jak jim předtím slíbila, nevybírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám