Hlavní obsah

Steyr vládu zatím nepřesvědčil, Česko Pandury nechce

PRAHA
Aktualizováno

Američtí vlastníci rakouské zbrojovky Steyr v úterý nepřesvědčili českou vládu, aby vzala zpět vypovězení miliardové zakázky na dodávku 199 obrněných transportérů. Firma chtěla, aby vláda pokračovala ve smlouvě a odebrala 17 dodaných strojů, odmítla je však podrobit nezávislým testům.

Článek

Podle ministerstva jednání uvízla na mrtvém bodě. Termín další schůzky nebyl stanoven. Podle ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL) je ale další jednání se zástupci Steyru možné, ve hře je ale prý také vypsání nové soutěže.

"Zástupci ministerstva obrany zopakovali, že důvodem odstoupení od smlouvy bylo prodlení dodavatele a neúspěch transportéru v kontrolních zkouškách, které probíhaly na podzim loňského roku. Není možné převzít vozidla, která neprošla úspěšně kontrolními a vojskovými zkouškami," sdělil Novinkám mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Firma podle Čírtka odmítla návrh ministerstva, aby stroje přezkoumal nezávislý akreditovaný zkušební ústav. Ministerstvo má nyní vypracovat návrh na řešení situace, který předá vládě do 30. ledna.

Steyr nedodal Pandury včas

Česká vláda v prosinci ustoupila od zakázky na obrněnce kvůli tomu, že Steyr podle českého ministerstva obrany neplnil závazky vyplývající ze smlouvy - nestihl transportéry dodat včas. Stroje při kontrolních zkouškách nevyhověly ve 24 z 93 smluvních bodů.

Steyr měl české armádě dodat prvních 17 transportérů Pandur do konce loňského listopadu. Kontrakt na nákup transportérů podepsal bývalý český ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) v červnu 2006, po volbách, při nichž se jeho strana nedostala do parlamentu.

Pandur II

Téměř osmimetrový obrněnec s náhonem na všech osm kol může jet maximální rychlostí 105 kilometrů za hodinu, ve vodě plave desetikilometrovou rychlostí. Pohání jej šestiválcový motor s výkonem 455 koní.

Armáda chtěla vozy používat v Česku i v zahraničních misích.

Rakouská média naznačují, že přijít o kontrakt za více než 20 miliard korun by mohlo znamenat konec firmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám