Hlavní obsah

Ministři ODS garance pro olympiádu asi podpoří, lidovci ne 

PRAHA
Aktualizováno

Vláda ve středu rozhodne, jestli poskytne právní garance na pořádání letních olympijských her. Zatímco předsednictvo KDU-ČSL v úterý doporučilo svým ministrům udělení záruk nepodpořit, ministři za ODS na ně zřejmě kývnou.

Článek

Podle lidovců by na hrách nejvíce vydělala Praha a prodělala menší města a venkov. „Pokud by letní olympijské hry byly v Praze, je jasné, že značná část finančních prostředků poputují právě do Prahy. Tyto peníze, ale logicky budou někde chybět a já jsem přesvědčen, že je budou postrádat v menších městech a na venkově," uvedl předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Podle něj nebude strana "nikdy podporovat cokoliv, co by vedlo k rozevírání nůžek mezi regiony či mezi městy a venkovem".

Ministři ODS naopak zřejmě vydání právních záruk podpoří, uvedl v úterý vicepremiér Petr Nečas. "Nejsou to garance ekonomické a je tu otázka, jak by Česká republika vypadala, kdyby vláda odmítla podpořit například právní ochranu olympioniků," řekl. Premiér Mirek Topolánek (ODS) odmítá poskytnout finanční záruky ve výši 25 miliard, které Praha bude potřebovat v únoru roku 2009.

„Naše výhrady trvají,“ řekl v pondělí vicepremiér a předseda SZ Martin Bursík s tím, že koalice ještě k problému „dolaďuje“ argumenty. Ministr školství Ondřej Liška (SZ), do jehož resortu olympiáda patří, prý na středeční jednání vlády dorazí i přes to, že je nemocný. Zda garanci podpoří nebo ne, ale nechtěl říci.

Podle Béma záruka bude

Podle prvního místopředsedy ODS a primátora Prahy Pavla Béma vláda nakonec potřebné záruky schválí. „Vláda garanci dá,“ napsal v pondělí Právu.

Schválením právních garancí by se vláda zavázala, že by při hrách respektovala olympijskou chartu nebo že by umožnila volný pohyb všech sportovců, trenérů nebo novinářů, kteří mají akreditaci na olympiádu a pas či platná víza. Bez právních garancí by vyhlídky Prahy dostat se v červnu mezi pětici kandidátských měst výrazně poklesly.

Přihláška musí být do sídla Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne odeslána nejpozději 14. ledna.

Ve čtvrtek se sejde správní rada společnosti Praha olympijská a podle výsledku jednání kabinetu rozhodne, zda a v jaké podobě přihlášku pošle. Její šéf Tomáš Petera je připraven jít do boje o olympiádu i bez vládních záruk, i když připouští, že šance české metropole se tím výrazně sníží.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby Praha v roce 2016 pořádala olympiádu?
ano, ČR to zviditelní a přinese prospěch
13,6 %
ne, jen se vyhodí peníze
82,1 %
olympiádu ano, ale později než v roce 2016
4,3 %
Celkem hlasovalo 6891 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám