Hlavní obsah

Na kluzké silnici se srazilo pět aut

Právo, Novinky, ČTK, jjí, jr, koc, pno, mák, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Všechny silnice a dálnice v Česku jsou sjízdné. Silničáři v celé zemi přesto varují řidiče před namrzajícími vozovkami, na kterých může ležet zmrzlá vrstva sněhu nebo led. Teploty se pohybují kolem nuly. V severních Čechách havarovalo při hromadné nehodě na náledí několik aut.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Policista vyšetřuje hromadnou dopravní nehodu na severu Čech.

Článek

Problémy vznikly v Ústeckém kraji. Na silnici druhé třídy mezi Teplicemi a Mostem se srazilo pět aut. Dva lidé utrpěli lehká zranění. Policie ve směru na Teplice odklání dopravu na Hostomice. Za nehodu může nejspíš špatné počasí a nepřiměřená rychlost jednoho z řidičů.

Kamión havaroval na náledí kolem osmé hodiny ráno mezi Nymburkem a Mladou Boleslaví na silnici první třídy číslo 38. Policie silnici uzavřela, odstranit kolos musí speciální jeřáb. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Dálnice a D1 a hlavní silniční tady na Vysočině byly v noci a po ránu sjízdné bez větších problémů. Jízda po vedlejších silnicích nadále vyžaduje zvýšenou pozornost, přestože už teď jsou teploty většinou nad nulou a jejich očekávaný vzestup bude způsobovat další tání a oblevu.

Po hromadné srážce byla doprava přerušena.foto: Právo/Karel Otcovský

„Na dálnici jsme v noci ani teď ráno neměli žádné dopravní komplikace,“ jezdí se naprosto plynule, povrch dálnice zůstává mokrý,“ řekl z velkoberanovského dálničního oddělení policista Petr Prokeš.

Cestáři na Vysočině zaznamenali jediný problém v pět hodin ráno, kdy jim na silnici mezi Pelhřimovem a Libkovou Vodou sjel do příkopu kamión. „Chemicky ošetřované silnice jsou holé, zejména pak na silnicích nižších tříd vyžaduje jízda nadále zvýšenou opatrnost,“ zopakoval varování z posledních dnů dispečer krajské správy a údržby silnic na Vysočině Roman Šabart.

Ledovka ochromila ráno dopravu ve Zlíně. Policie šetří více jak desítku dopravních nehod. Dvě vozidla skončila pod svahem na Kvítkové ulici v železničním náspu, takže přerušena byla i železniční doprava na Vizovice.

Pozor na silnicích nižších tříd

Kromě sněhu se motoristé mohou na silnicích v Pardubickém kraji setkat i s náledím. Opatrní by měli být řidiči zvláště na silnících druhé a třetí třídy. Po solení je na menších komunikacích rozbředlý sníh, například v okolí Hlinska na Chrudimsku, Litomyšle na Svitavsku nebo na Orlickoústecku.

Řidiči na jihu Čech by měli dbát zvýšené opatrnosti především na většině regionálních cest. Leží na nich zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. K opatrné jízdě cestáři nabádají na Strakonicku, Jindřichohradecku, ve vyšších polohách Prachaticka a Krumlovska, kde může hrozit i náledí.

Na silnicích nižších tříd v Karlovarském kraji stále leží rozbředlý sníh po chemickém ošetření, se zvýšenou opatrností¨jsou však silnice sjízdné. Silnice prvních tříd jsou mokré a silničáři i tady radí jezdit se zvýšenou opatrností. Na většině území Karlovarského kraje jsou teploty lehce nad nulou, neprší a viditelnost je dobrá.

Řidiči v Královehradeckém kraji by měli být opatrní zejména na Rychnovsku, kde může některé silnice pokrývat náledí. Na většině silnic druhé a třetí třídy v kraji leží rozbředlý sníh. Hlavní silniční tahy jsou převážně mokré, na Trutnovsku na nich místy leží sněhová břečka.

Na silnicích druhé a třetí třídy a ve vyšších polohách se dnes mohou řidiči v Olomouckém kraji setkat se zbytky rozbředlého sněhu. Ve většině případů jsou vozovky holé a mokré, případně s rozbředlou vrstvou sněhu po chemickém posypu. Tam, kde cestáři sypali inertní drť, je slabá vrstva ujetého sněhu krytá posypem.

Na některých silnicích v Moravskoslezském kraji stále leží ujetý nebo rozbředlý sníh, cestáři proto řidičům radí jízdu se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy v kraji jsou mokré po chemickém ošetření, vyplývá z informací moravskoslezských silničářů. S uježděným sněhem krytým posypem musejí počítat motoristé na Frýdecko-Místecku, Bruntálsku a Novojičínsku. Na Opavsku leží místy sněhová kaše.

Reklama

Výběr článků

Načítám