Hlavní obsah

Ledovka na silnicích potrvá až do úterý, hlásí předpověď

Právo, Novinky, ČTK, pno, jji, mák, znk, sil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil platnost výstrahy před ledovkou a náledím až do úterního poledne. Na celém území republiky se bude od pondělního odpoledne tvořit náledí, s ledovkou se budou řidiči potýkat do úterního rána.

Článek

Kvůli namrzajícím srážkám meteorologové doporučili omezit vycházení a jízdu autem.

Přes ČR postupuje k východu fronta, kterou budou během pondělka doprovázet srážky. V jihozápadní části ČR budou převážně dešťové, místy s tvorbou ledovky, v severovýchodní části ČR budou sněhové, místy smíšené ojediněle s tvorbou ledovky. V noci a v úterý ráno se ještě místy vyskytnou přeháňky, které budou v polohách pod 500 metrů smíšené nebo dešťové opět s možností tvorby ledovky.

Náledí se může vytvářet od dnešních 17:00 do úterních 12:00 na celém území republiky. Ledovka vzniká od dnešních 11:00 do úterních 06:00 v krajích Praha, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Ústecký a Vysočina. Od dnešních 12:00 do úterních 09:00 pak s ní mohou počítat lidé v krajích Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském.

Dnes večer a v noci na úterý se při zmenšené oblačnosti a poklesu teplot budou na četných místech mohou tvořit zmrazky a náledí. Během dneška a noci na úterý se budou ve vyšších a horských polohách místy tvořit sněhové jazyky.

Silničáři nabádají k opatrnosti

Husté sněžení komplikovalo v pondělí odpoledne dopravu v Libereckém kraji, kde napadlo více než deset centimetrů sněhu. Sněžit začalo po 13. hodině a během dvou hodin zasypal sníh všechny silniční tahy. Po 15. hodině se situace uklidnila a sněžení ustalo.

Husté sněžení komplikovalo v pondělí odpoledne dopravu v Libereckém kraji, kde napadlo více než deset centimetrů sněhu. Sněžit začalo po 13. hodině a během dvou hodin zasypal sníh všechny silniční tahy. Po 15. hodině se situace uklidnila a sněžení ustalo.

Husté sněžení komplikovalo v pondělí odpoledne dopravu v Libereckém kraji, kde napadlo více než deset centimetrů sněhu. Sněžit začalo po 13. hodině a během dvou hodin zasypal sníh všechny silniční tahy. Po 15. hodině se situace uklidnila a sněžení ustalo. „V Liberci napadlo okolo deseti centimetrů, směrem do hor to je ještě víc. Na vozovkách je někde rozbředlý sníh, někde ujetá vrstva sněhu a řidiči musí být opatrní,“ řekl Právu dispečer zimní údržby libereckého střediska Krajské správy a údržby silnic Libereckého kraje. Dodal, že potíže dělaly silničářům především kamióny i v samotném Liberci. „Kloubí se u nich několik věcí dohromady, většinou jde o mladé řidiče bez zkušeností, kterým někdy chybí i výbava,“ zmínil dispečer.

Podobná situace byla také na Semilsku.

Plné ruce práce měli také liberečtí policisté, kteří vyjížděli v pondělí do 16 hodin ke 14 dopravním nehodám. Všechny se obešly bez zranění a většinou řidiči nezvládli jízdu na sněhu.

Pozor by si řidiči měli dávat ve středních Čechách zejména na dálnici D8 mezi nultým a 48. kilometrem, kde jsou zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Na rychlostní silnici R10 mezi třetím až 35. kilometrem je zledovatělá vrstva sněhu, stejně jako na silnicích druhé a třetí třídy v okresech Jihlava, Jindřichův Hradec, Pelhřimov, Písek, Strakonice a na Benátsku.

Ve středních Čechách se místy vyskytují mlhy, které mohou namrzat. Podle informací ředitelství silnic a dálnic leží také v některých regionech na silnicích rozbředlý sníh. Silničáři doporučují řidičům, aby jezdili maximálně opatrně.

Silnice namrzají i v jižních Čechách na Českokrumlovsku. Problémy mohou mít řidiči zejména na silnicích nižších tříd ve vyšších polohách okresu. Leží zde navíc ujetá vrstva sněhu, která jízdu komplikuje. Zledovatělý sníh může způsobit problémy i na Prachaticku a na většině šumavských cest, informuje jihočeská správa a údržba silnic.

Motoristé v Pardubickém kraji musí ráno počítat se zledovatělými úseky a místy také rozbředlým sněhem. Na Svitavsku a Chrudimsku se tvoří mlha. Zledovatělý sníh je na silnicích první třídy mezi Jablonným nad Orlicí a Suchým vrchem a Červenou vodou a Králíkami. Silničáři vozovky ošetřili posypem. Náledí se vyskytuje v okolí Moravské Třebové na Svitavsku.

V Královéhradeckém kraji v noci na pondělí připadla slabá vrstva sněhu. Řidiči musí jízdě věnovat zvýšenou pozornost. Zejména na Jičínsku a Hradecku navíc jízdu ztěžují mlhy. V Orlických horách se místy tvoří sněhové jazyky. Meteorologové varovali, že při mrznoucích srážkách se může během dne na silnicích místy tvořit ledovka.

Všechny silnice v Karlovarském kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Silnice I. třídy jsou mokré po chemickém ošetření a sjízdné se zvýšenou opatrností. Na silnicích nižších tříd leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, sjízdné jsou rovněž se zvýšenou opatrností.

Silnice nižších tříd jsou rizikové i na Moravě

Očekávaný déšť nebo déšť se sněhem začal situaci na silnicích Vysočiny ovlivňovat od západu od zhruba půl druhé odpoledne. „Na silnicích Vysočiny to začíná namrzat. Přibylo dopravních nehod, za poslední zhruba jednu a půl hodiny jsme jich zaznamenali na celém kraji dvanáct,“ přiblížil situaci krátce po patnácté hodině vedoucí směny integrovaného policejního střediska Jaroslav Mach. „Nehody jsou to vesměs lehké, vývoj počasí ovšem vyžaduje ze strany řidičů zvýšenou pozornost,“ dodal.

Dálniční policisté z Velkého Beranova na Jihlavsku měli po poledni dvě lehké nehody, a to na 108. a 128. kilometru směrem na Brno. „Provoz je naštěstí slabý. Teplota zůstává pod nulou, údržba dálnici sice solí, ale řidiči musí přesto jezdit opatrně,“ popsal provoz na velkoberanovském úseku dálnice D1 policista Jaroslav Hlaváček.

Zledovatělou vrstvou sněhu či ledovkou jsou ve Zlínském kraji pokryté zejména silnice druhých a třetích tříd. Silničáři nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti, do vyšších poloh regionu by se měli vydávat pouze se zimní výbavou. Na Vsetínsku se navíc tvoří mlha, která může místy namrzat.

Všechny silnice v Olomouckém kraji jsou sjízdné. Komunikace I. tříd jsou většinou po chemickém ošetření holé a mokré. Na silnicích nižších kategorií leží kašovité zbytky sněhu. Ve vyšších polohách, kde se používá inertní materiál, leží na silnicích ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

"Řidiči na rychlostních silnicích by měli být opatrní zvláště při odbočování, v odbočovacích pruzích mohou zpravidla narazit na rozbředlý sníh," upozornil olomoucký dispečer správy silnic. "Jízdě je nutné věnovat zvýšenou opatrnost," dodal.

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou většinou sjízdné se zvýšenou opatrností. Zbytky rozbředlého nebo ujetého sněhu krytého posypem totiž leží i na některých hlavních tazích, vedlejší vozovky může pokrývat zledovatělý sníh. Dálnice D47 a rychlostní komunikace jsou sjízdné bez omezení, vyplynulo z informací silničářů.

Obleva začne v úterý

Ještě v pondělí hrozí na českých silnicích ledovka. Odpolední teploty se budou pohybovat od -1 do 3 stupňů. Navíc začne zesilovat i vítr, který v nárazech dosáhne až 54 km/s, který setrvá i přes noc. Na horách a na Vysočině se proto budou tvořit sněhové jazyky.

Sníh, který napadl o víkendu, ale dlouho nevydrží. Podle meteoroložky Dagmar Honsové z Meteopressu přijde obleva již od úterního odpoledne. Ráno ještě možná spadnou smíšené srážky, odpoledne ale teplota stoupne na nula až čtyři stupně a vítr zeslábne.

"Ve středu už bychom se se sněhem v nížinách neměli setkávat," řekla Honsová. Dopolední teploty se sice budou pohybovat od -1 až -5 stupňů a může se vyskytnout i mrznoucí déšť, odpoledne se ale vyhoupnou na jeden až pět stupňů nad nulou.

S ledovkou musejí počítat řidiči na cestách nižších tříd na Novojičínsku, na zbytky zledovatělého sněhu mohou narazit i na Karvinsku. Na Opavsku leží zbytky rozbředlého sněhu na hlavních tazích, na vedlejších cestách okresu je ujetý sníh, který silničáři posypali. Na vyšších polohách Frýdecko-Místecka leží ujetý sníh, na Bumbálce je místy sněhová kaše krytá posypem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám