Hlavní obsah

Výšlap na zimní Helfštýn přilákal přes tisíc turistů

Právo, Novinky, Miloslav Hradil
LIPNÍK NAD BEČVOU

Zhruba 1 400 turistů se v sobotu zúčastnilo tradičního novoročního výstupu na hrad Helfštýn u Lipníka nad Bečvou na Přerovsku. Koná se již od roku 1977 vždy první sobotu po Novém roce, kdy se mimořádně na jeden den otevírá brána této středověké památky.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Na zasněžený hrad zavítalo zhruba 1 400 turistů, více jich bylo v historii akce jen loni.

Článek

„Je to výborné. Více návštěvníků bylo na této akci jen loni, kdy jich přišlo 1 655. Letošní zájem zřejmě ovlivnilo mimo jiné i příjemné, byť mrazivé počasí,“ řekla Právu vedoucí správy Helfštýna Marcela Kleckerová z Muzea Komenského v Přerově.

Akce, kterou každoročně pořádá Klub českých turistů, je vlastně vždy jedinou příležitostí, kdy může veřejnost hrad navštívit v době od konce listopadu do počátku března. „Projít si jej právě v tomto období má přitom určité kouzlo. Hrad pokrytý sněhem působí pohádkově,“ poznamenala Kleckerová.

„Už jsme tu měli i turisty ze zahraničí. Většina příchozích je však z Olomouce, Přerova, Hranic, Lipníka nad Bečvou, Karviné, Ostravy, Opavy či Brna. Na hrad však míří i lidé z jiných míst. Letos například i z Kroměříže či Plzně,“ sdělil Právu jeden z hlavních pořadatelů akce Jiří Švec z Přerova

Hodně lidí i tentokrát zvolilo trasu od nádraží Českých drah v Lipníku, odkud je to na hrad přibližně pět kilometrů. Někteří vyšli jen z blízkého Týna nad Bečvou, ale ti nejzdatnější se na Helfštýn vydali pěšky z Hranic, Teplic nad Bečvou či až z Přerova, odkud ušli do cíle zhruba 25 kilometrů.

Během tří let tři moravské vrcholy

Pohnutky k účasti na akci jsou podle Švece různé. „Někteří lidé chtějí udělat něco pro své zdraví a shodit třeba i nějaké to přebytečné kilo při delší túře zimní krajinou, jiní vítají příležitost udělat si menší výlet na hrad, který je normálně v zimě nepřístupný. Řada lidí se netají tím, že mají zájem získat otisk našich okrasných razítek“ podotkl pořadatel.

Lidé si navíc mohli odnést i kalendář akcí na hradě v letošním roce a k mání byla na hradě i čerstvá novinka - kovové medaile s jeho vyobrazením, které nechala podle Kleckerové zhotovit Obecně prospěšná společnost Hrad Helfštýn.

Výstup na hrad je podle Švece i součástí akce, při níž mají turisté během tří let zdolat tři moravské vrcholy. Kromě Helfštýna je to i Ondřejník a Radhošť. Za odměnu mohou získat pamětní odznak.

„Zimní výstup je příjemnou tradicí. I letos to bylo perfektní,“řekl Právu starosta Lipníka Miloslav Přikryl (Unie pro Lipník), který na hrad přišel s desetičlennou partou z asi deset kilometrů vzdálených Dolních Nětčic. „Chodíme sem každý rok vždy odjinud a je fajn projít se po svátcích zimní přírodou a pobavit se přitom s kamarády,“ dodal starosta.

Na Helfštýn, který patří k nejrozsáhlejším hradním komplexům ve střední Evropě, zavítalo podle Kleckerové loni rekordních 107 772 turistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám