Hlavní obsah

Neprávem vybrané peníze nemocnice vrátí

Právo, jh

Zmatky, které provázely od začátku roku výběr poplatků ve zdravotnictví, se odstraňují jen pomalu. K největším patřil několikanásobný výběr 90 korun v době pohotovosti. Nyní budou neprávem vybrané peníze nemocnice vracet.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lidé, kteří vícenásobně zaplatili na pohotovosti 90 korun, mají právo na vrácení peněz.

Článek

Několikanásobné poplatky vybírali například v pražských nemocnicích na Bulovce nebo v Motole, ale i ve Fakultní nemocnici v Brně. „Domnívali jsme se, že takový výklad zákona je správný,“ řekl Právu mluvčí Bulovky Petr Mach.

Ministerstvo mělo předvídat

Ministerstvo zdravotnictví, když zjistilo tuto nesrovnalost hlavně z médií, okamžitě rozeslalo nemocnicím informaci, jak poplatky vybírat. Což ovšem mělo – preventivně – udělat už dávno v prosinci. A nemusely být zmatky.

Mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt nyní říká: „Lidé, kteří vícenásobně zaplatili na pohotovosti 90 korun, mají právo na vrácení peněz. Pacient může na pohotovosti zaplatit jen jednou 90 korun a neplatí žádné další poplatky, je-li z pohotovosti poslán k dalšímu specialistovi v rámci nemocnice.“ Dodal, že je-li následně hospitalizován, pak neplatí ani 90 korun za pohotovost.

Rath: Julínek napsal zákon špatně

Podle stínového ministra zdravotnictví ČSSD Davida Ratha ale nemocnice, když za pohotovost vybíraly 90 korun několikanásobně, podle toho jak byl pacient poslán na různá oddělení, postupovaly správně.

„Julínek svůj zákona napsal špatně a teď se diví, že tak postupují. A nabádá je, aby tak nečinily. Nutí je porušovat svůj vlastní zákon. Kdyby byl napsán správně mělo v něm být, že 90 korun je vstupní poplatek na pohotovost a pak už se neplatí nic,“ tvrdí Rath.

Nechali si udělat právní rozbor

Bulovka i Motol peníze takto postiženým pacientům vrátí. „Přesto jsme ale nechali udělat právní rozbor. Než bude hotov, do té doby budeme vybírat pouze jedenkrát 90 korun za pohotovost,“ řekl mluvčí Mach.

:. Platební automat v pražské Bulovce.

:. Platební automat v pražské Bulovce. foto: Právo/Petr Hloušek

„Máme speciální reklamační okénko hned vedle cizinecké recepce, kde to bude možné,” prohlásil ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík. U tohoto okénka budou moci lidé vracet i třicetikorunové talóny, které si nakoupili do zásoby a pak zjistili, že tolik vyšetření nepotřebovali. Peníze také dostanou zpět.

Automaty ještě nedošly

Fakultní nemocnici Brno, která ročně ošetří zhruba milión lidí, objednané automaty na výběr peněz výrobce ještě nedodal, takže na sedmi místech nemocničního areálu poplatky vybírají pracovnice zdravotnického zařízení.

„Ukazuje se, že to byla výhoda, protože prodej kupónu je často spojen s důkladnou informací. Tak se zatím nestalo, že by nastaly jakékoli komplikace,“ řekla Právu mluvčí FNB Anna Nesvadbová. O neplatičích podle ní není zatím možno nic říci, protože lhůta osmi dnů k případné úhradě poplatku složenkou dosud neuplynula.

Kupón na ošetření v hodnotě devedasáti korun.foto: Právo/Petr Hloušek

Žádné problémy neměli ani v plzeňské fakultní nemocnici, kde si pacienti při příchodu kupují jeden nebo maximálně pět známek ve třicetikorunových hodnotách, které pak odevzdávají v ambulancích.

„Známek je dostatek. Na začátek jsme měli natištěno 300 tisíc kusů známek, dalších půl miliónu jich máme již objednáno.“ informovala tisková mluvčí nemocnice Renata Jenšíková.

V ostravské fakultní a městské nemocnici se v souvislosti s vybíráním poplatků objevily pouze menší komplikace.

„Někteří platit nechtějí, ale nakonec zatím stejně všichni zaplatili,“ konstatoval mluvčí fakultní nemocnice Tomáš Oborný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám