Hlavní obsah

Rath: Klaus se odmítáním debaty chová jako Lukašenko

– PRAHA • Aktualizováno

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath přirovnal odmítání prezidenta Václava Klause účastnit se televizní diskuze s protikandidátem Janem Švejnarem k praktikám běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Článek

"Je to hodně nezvyklé. To mívají většinou ve zvyku skutečně diktátoři charakteru Lukašenka a tak, že prostě nejdou do demokratické veřejné diskuse se svými protikandidáty," řekl Rath v pátek novinářům.

Klaus dal ve čtvrtek prostřednictvím svého tajemníka Ladislava Jakla vědět, že se nezúčastní debaty, kteoru plánovala ČT. Jako důvod uvedl, že volba prezidenta není přímá a že nejde o to přesvědčit lidi, ale zákondodárce, kteří budou hlavu státu vybírat.

Podobně odpověděl Klaus i na dopis předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který ho vyzval k přehodnocení svého postoje k veřejné diskusi se Švejnarem. "Chápu (...), že máte takový zájem na tom, aby Váš kandidát byl občanům mým prostřednictvím náležitě představen v televizní debatě," odpověděl prezident a vyzval Paroubka, aby si Švejnara v televizi představil sám.

Zatímco Klaus účast v televizní debatě v ČT odmítl, jeho soupeř Jan Švejnar pozvání televize na 3. února přijal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám