Hlavní obsah

Schwarzenberg stáhl Kohouta z Bruselu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg jmenoval jako svého nového náměstka Jana Kohouta, který působil jako český velvyslanec při EU. Ve čtvrtek o tom informovalo ministerstvo zahraničních věcí.

Článek

Funkce náměstka se Jan Kohout ujal ve čtvrtek. Do jeho působnosti spadá oblast rozvojové spolupráce a humanitární pomoci i právní a konzulární záležitosti.

Vláda 46letého Kohouta odvolala loni. V Bruselu ho 7. ledna vystřídá bývalá ministryně zemědělství Milena Vicenová. Kohout byl před svým odchodem na stálou misi při EU prvním náměstkem ministra zahraničí. Měl na starosti evropské záležitosti.

Vláda 46letého Kohouta odvolala loni. V Bruselu ho 7. ledna vystřídá bývalá ministryně zemědělství Milena Vicenová. Kohout byl před svým odchodem na stálou misi při EU prvním náměstkem ministra zahraničí. Měl na starosti evropské záležitosti.

Ministr zahraničí má nyní tři náměstky. Prvním náměstkem, jenž se zabývá česko-americkými rozhovory o protiraketovém štítu, je Tomáš Pojar. Dalšími náměstky jsou Martin Čermák a Helena Bambasová. Jaroslav Bašta, který měl dříve na starosti aktuální politické otázky, odjel jako velvyslanec na Ukrajinu.

Kdo je Jan Kohout

Nový náměstek ministra zahraničí 46letý Jan Kohout vystudoval Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy a do diplomatických služeb nastoupil v roce 1990. Kariéru diplomata začal v odboru mezinárodních organizací, později prošel různými funkcemi se zaměřením na multilaterální diplomacii, až po náměstka ministra zahraničí (2002).

Na stálou misi do Bruselu nastoupil 19. května 2004, a stal se tak prvním velvyslancem při EU po vstupu České republiky do unie.

Janu Kohoutovi je 46 let, je rozvedený, a má syna Martina a dceru Barboru.

Kohout, který je členem ČSSD, nastoupil do Bruselu v květnu 2004. Jeho funkční období mělo vypršet v květnu 2008. Zářijové odvolání vláda zdůvodnila tím, že Kohoutův nástupce by měl mít dost času na přípravu půlročního českého předsednictví EU. Opoziční ČSSD vyjádřila obavy nad tím, že nová velvyslankyně ohrozí zájmy země, především právě přípravy na české předsednictví v unii. Kohouta jmenovala do funkce vláda bývalého premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus odvolal velvyslance při EU Kohouta

Prezident Václav Klaus v úterý odvolal Jana Kohouta z funkce velvyslance ČR při Evropské unii. Kohouta ve funkci nahradí bývalá ministryně zemědělství Milena...

Výběr článků

Načítám