Hlavní obsah

Hovorka žádá po Cikrtovi omluvu, chyby v poplatcích prý nezavinil

Novinky, znk
PRAHA
Aktualizováno

Poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka požaduje od mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta omluvu za jeho výrok ohledně zpoplatnění zdravotnické péče pro kojence. Mluvčí obvinil Hovorku z chyby, které příslušná část zákona obsahuje a podle které musí za péči platit i vážně nemocní kojenci.

Článek

Cikrt v článku, který uveřejnil server idnes.cz, uvedl, že v případě zpoplatnění těžce nemocných (dispenzarizovaných) kojenců do 1 roku věku „se stal bohužel omyl. Takhle to dopadá, když se na poslední chvíli zasahuje do zákona. Je to zřejmě pozůstatek řádění poslance Hovorky.“

Cikrt v článku, který uveřejnil server idnes.cz, uvedl, že v případě zpoplatnění těžce nemocných (dispenzarizovaných) kojenců do 1 roku věku „se stal bohužel omyl. Takhle to dopadá, když se na poslední chvíli zasahuje do zákona. Je to zřejmě pozůstatek řádění poslance Hovorky.“

"Tento výrok považuji za nehoráznou lež a žádám pana Cikrta, aby se mi omluvil," reagoval Hovorka. Upřesnil, že již od samého počátku požadoval, aby byly osvobozeny "všechny děti ode všech poplatků do 18 let věku".

"Ministr zdravotnictví, premiér a poslanci ODS chtěli čistý systém bez výjimek," podotkl poslanec. Nakonec se podle něj představitelé koaličních stran dohodli na tom, že děti nebudou osvobozeny od narození, ale místo toho, že rodina získá roční slevu na dani ve výši 240 Kč na každé vyživované dítě. "Uvedenou změnu zpracovávalo ministerstvo zdravotnictví jako součást pozměňovacího návrhu poslance Topolánka," upřesnil Hovorka.

Hovorka: Odpovědnost nesou úředníci ministerstva a politici

Hovorka vysvětlil, že ministerstvo také zpracovávalo osmnáctistránkový pozměňovací návrh „Kategorizace léčiv“, který byl ve své podstatě samostatným zákonem o zcela novém stanovování cen léčiv a jejich úhrad ze zdravotního pojištění.

"Odpovědnost za chybu nesou jednoznačně úředníci ministerstva zdravotnictví, kteří změny na poslední chvíli do zákona zapracovávali a samozřejmě politici, kteří nedomysleli dosah navrhované změny," sdělil.

Hovorka upřesnil, že hlasoval proti zákonu o rozpočtu, a proto nemůže odpovídat za chybu, která se v tomto zákoně objevila.

Cikrt: Hovorka nechtěl diskutovat

"Mě pan Hovorka nijak neoslovil ani nevyzval, dozvěděl jsem se to přes média a reagovat na to nebudu. Nicméně bych chtěl připomenout, že mé vyjádření reflektovalo situaci, která nastala při schvalování zákona," řekl Cikrt. Uvedl, že ministerstvo zdravotnictví navrhovalo výjimku pro děti do tří let. "Pan poslanec Hovorka nebyl přístupen diskuzi a trval nekompromisně na svých 15 a 18 letech," uvedl Cikrt s tím, že dohoda byla proto nalezena až "v předvečer před schvalováním zákona.

"Byla dohodnuta úleva na daních, ale tím pádem se přestalo diskutovat o jakékoliv věkové hranici. Pak už nebyl čas zákon znovu projít," podotkl mluvčí.

"Myslím ale, že je to drobná věc, jejíž dopad se vyhodnotí do půl roku a ji lze opravit," poznamenal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám