Hlavní obsah

Čunek se po Bursíkově kritice obává o osud koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek ve čtvrtek odmítl, že by se jeho strana snažila uzavřít politický obchod, na jehož základě by se výměnou za znovuzvolení prezidenta Václava Klause mohl vrátit do vlády. Podle něj tato kritika, která přišla od Strany zelených, ohrožuje osud koalice. Čunek to řekl ve čtvrtek odpoledne novinářům.

Článek

"Myslím si, že takovéto nedospělé chování určitě ohrožuje koalici, protože jestliže nějaký předseda koaliční strany je ve Francii a přes média vzkáže něco takového, tak to určitě neprospívá dobré kondici koalice," řekl Čunek.

Před politickým obchodem, v němž KDU-ČSL podpoří Klause výměnou za to, že Čunek opět půjde do vlády varoval ve středu předseda zelených Martin Bursík.

„Bohužel tuto otázku nastolil kolega Bursík, s lítostí musím konstatovat, že to je degradace úřadu prezidenta, myslím si, že je to také degradace vlády a politiky vůbec. Nastolit hypotetické záležitosti, které nejsou vůbec pravdivé.“ Na otázku, zda jednali o takovém handlu s ODS. „My jsem o ničem takovém nejednali.“

Podle Čunka má každá koaliční strana své povinnosti

Premiér Mirek Topolánek ve středu po novoročním setkání s prezidentem Klausem prohlásil, že zaznamenal enormní tlak ze strany KDU-ČSL na Čunkův návrat do kabinetu a že je ochoten mu v zájmu zachování koalice podlehnout.

"Nevím, o jaký tlak jde," reagoval ve čtvrtek Čunek v Radiožurnálu. "KDU-ČSL pouze předala před měsícem svůj návrh a usnesení, že když jsou záležitosti v mých trestních věcech vyřešeny, trvá na tom, abych se vratil do vlády," uvedl Čunek. „Pak nastal povyk ze Strany zelených, který nehorázně trvá, takové spekulace mi velmi vadí. Žádný tlak jsem od té doby nevyvíjel, jen náš požadavek trvá," dodal.

"V zásadě jsme (o mém návratu do vlády) ještě nejednali,“ řekl s tím, že Bursík se v prosinci jako ministr životního prostředí nejprve účastnil mezinárodní konference o ochraně klimatu na indonéském Bali a nyní je na dovolené ve Francii.

„V takovém prostředí spolupracovat s našimi partnery ale není dost dobře možné. Každá strana má v koaliční smlouvě zakotveno, jaké má povinnosti," poznamenal lídr lidovců.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Čunek opustil funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj vloni v listopadu poté, co nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká znovu otevřela případ jeho údajné úplatkářské aféry. Kauza byla zanedlouho poté definitvně uzavřena s tím, že Čunek coby starosta Vsetína půlmiliónový úplatek od realitní společnosti HB Real nepřijal.

Jacques Čunka pochválila

Předsedkyně sněmovního klubu Strany zelených Kateřina Jacques si nemyslí, že zelení svým varováním před kupčením s hlasy ohrožují koalici. "Volba prezidenta by neměla být obchodovatelná. Pan Čunek řekl, že odmítá takový handl, a to je dobře," uvedla.

"Já ohrožení koalice na základě výroků nevidím," reagovala na Čunkova slova Jacques. Koaliční strany si podle ní musí věc vyjasnit mezi sebou. "Je třeba si sednout k jednomu stolu," uvedla. Předpokládá, že příští týden premiér koaliční schůzku svolá.

Předseda Senátu: Lidovci by měli Čunkův návrat zvážit

"Podle mého názoru by to (návrat Čunka do vlády) měli lidovci výrazně zvážit a vzít si tu situaci, která vznikla během toho minulého roku a možná ani tolik netlačit na pilu, jak v daném okamžiku nám sdělil premiér, že lidovci ho hodně tlačí, aby se pan Čunek vrátil do vlády," uvedl ve středu v Pressklubu Frekvence 1 předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Podle Sobotky má ještě Čunek co vysvětlovat: "My politici jsme v režimu trošku s presumpcí viny a v daném okamžiku byla dokázána nevina pana Čunka, ale mediálně trošku to špatné vysvětlování ukazuje, že pan Čunek by měl dovysvětlit."

O co šlo v kauze Čunek

Údajná korupční aféra vypukla poté, co hlavní svědkyně v případu Marcela Urbanová vypověděla na policii, že byla v únoru 2002 svědkem předání finanční částky do rukou svého tehdejšího šéfa, starosty Vsetína Jiřího Čunka. Peníze měl tehdy Čunek převzít od Martiny Hurtové, manželky majitele realitní společnosti HB Real Petra Hurty, a to za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty.

Jihlavský žalobce Arif Salichov v srpnu trestní stíhání šéfa KDU-ČSL zastavil. Vedení vyšetřování označil za tendenční a jednostranné. Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká ale poté uvedla, že Salichov odložil kauzu předčasně a nařídila její doplnění o další důkazy a vydání nového rozhodnutí. To donutilo Čunka k tomu, aby na začátku listopadu rezignoval na vládní posty.

Salichov pak Čunkovo stíhání definitvně zastavil na konci listopadu.

Sobotka také vyloučil, že by lidovci podpořili Klause výměnou za návrat Jiřího Čunka do vlády. "Já bych to nespojoval. Můj názor je, že v daném okamžiku volba prezidenta samozřejmě nemá souvislost s existencí této vlády," řekl Sobotka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám