Hlavní obsah

Na Čechy se žene silný vítr, dosáhne rychlosti orkánu

Novinky, pno, znk
PRAHA
Aktualizováno

Meteorologové ve středu varovali před silným větrem, který od čtvrtka zasáhne střední a východní část Čech. Vítr dosáhne v nárazech rychlosti až 126 km/h, což odpovídá síle orkánu. Foukat má až do soboty.

Článek

Od čtvrtka do soboty zasáhne vichr většinu území České republiky, varování se týká Středočeského, Jihočeského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického kraje a Vysočiny.

Meteorologové očekávají nejsilnější poryvy větru na Českomoravské vysočině, v Krušných horách, Jizerských horách a v Krkonoších. Na horách očekávají sněhové jazyky a závěje.

Jihovýchodní proudění bude nad územím České republiky sílit mezi brázdou nízkého tlaku, která bude zasahovat z východního Atlantiku, a mohutnou tlakovou výší nad severovýchodní Evropou, konstatoval Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ).

Lidé by měli při silném větru omezit pohyb u vyšších a starších budov, stejně jako u vysokých stromů. Stejné doporučení platí i pro pohyb v automobilu. Nejprudší poryvy větru by lidé měli přečkat v uzavřených prostorách. Nebezpečí hrozí také pod vysokým napětím, kde se mohou zřítit dráty elektrického vedení.

V neděli teplota stoupne

Ve středu a ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy slabé sněžení. Nejvyšší teploty dosáhnou -4 až 0 stupňů, na horách kolem -6 stupňů. V pátek by se mělo lehce ochladit, teploty by měly klesnout ještě o stupeň níže.

V sobotu teploty zůstanou pod nulou, sněžit bude jen příležitostně. V neděli se zřejmě oteplí a bude pršet, noční teploty stoupnou na -3 stupně, denní se vyšplhají až na dva stupně.

Reklama

Výběr článků

Načítám