Hlavní obsah

Topolánek s Klausem dali šanci Čunkovu návratu

Právo, Novinky, gö, znk
PRAHA
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek (ODS) po tradičním novoročním obědě u prezidenta Václava Klause prohlásil, že pokud budou lidovci trvat na návratu svého předsedy Jiřího Čunka do vlády, jejich tlaku ustoupí. Prezident řekl, že to bude respektovat.

Topolánek: Když budou lidovci tlačit, Čunka vezmu zpětVideo: ČTK

 
Článek

Premiér uvedl, že se s Klausem o návratu do vlády šéfa lidovců Jiřího Čunka nebavili. "Je to věc KDU-ČSL a jejího tlaku a ten tlak je enormní. Pokud bude sílit a já se budu zodpovědně snažit udržet koalici, ustoupím," poznamenal.

"Plně respektuji vládní koalici a pravomoci premiéra volit si členy vlády," dodal Klaus.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Topolánek pochválil prezidentův novoroční projev

Topolánek se zmínil také o novoročním projevu prezidenta. Premiér, stejně jako prezident, zdůraznil, že Češi žijí v době, "která je v historickém srovnání nejlepší pro český národ".

Topolánek Klause pochválil. "Přestože jej (projev) mohl zneužít k předvolební kampani, tak to neudělal. Projev nebyl žádnou paroubkovskou agitkou," uvedl premiér.

Obsah prezidentových slov mu prý vyhovoval. Jako nejdůležitější rys projevu uvedl názorovou konzistenci. "To je důvod, proč má být (Klaus) znovu prezidentem," řekl s tím, že stěžejní témata byla svoboda a odpovědnost.

Hovořilo se i o prezidentské volbě a cílech vlády

Podle Klause se řeč při obědě točila kolem práce vlády a jejích priorit na příští rok, jako například změny v oblasti důchodů, zdravotnictví a justice. Podle prezidenta jsou to klíčová témata pro ČR a "prezident republiky je každopádně musí vítat".

Řeč byla také o prezidentské volbě, která proběhne v únoru. Klaus uvedl, že příští týden se sejde se senátory KDU-ČSL a se členy Klubu otevřené demokracie (KOD) a nezávislými senátory.

"Komunikace s lidmi, přesvědčování zákonodárců," shrnul taktiku pro znovuzvolení Václava Klause Topolánek. Co se týká vládní činnosti, zmínil se o "pokračování změn, které jsme slibovali".

"Jsem optimistou, ale že bychom měli mít seznamy hlasů (zákonodárců), to nemáme. Je třeba jednat s politiky, nemám potřebu, abych vyrážel na předvolební turné. Po ČR se pohybuji celou dobu," řekl Klaus.

Svého soupeře Jana Švejnara zmínil jen v reakci na výrok exprezidenta Václava Havla, který Švejnara veřejně podporuje. "To, že je Švejnar kandidátem Václava Havla, víme od prvopočátku, to není žádné překvapení," sdělil.

Bez manželek

Tradiční novoroční setkání začalo úderem poledne. Topolánek narozdíl od loňska přijel bez manželky. S ženou Pavlou žije v odluce a jeho novou partnerkou se stala místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová (ODS). S prezidentem Klausem se proto dohodli na obědě ve dvou.

Premiér přesto přivezl do Lán pro prezidentovu choť Livii kytici růží, předal je členům hradního protokolu.

Na dotaz, jaký byl oběd bez manželek, Topolánek uvedl, že "horší". "Veřejně slibuji paní Livii, že se v příštím roce polepším," uvedl s úsměvem.

Ve čtvrtek Klaus poobědvá s předsedy parlamentu

Topolánek před několika dny uvedl, že na oběd do Lán přijede sám. Doprovázet ho nebude ani jeho manželka Pavla, ani jeho partnerka a místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová (ODS). To potvrdil i mluvčí Hradu Petr Hájek. Hradní pozvání zmiňovalo jen účast prezidenta a premiéra.

Předseda vlády žije asi rok s Talmanovou, s níž má téměř půlročního syna Nicolase, ale s manželkou Pavlou není rozvedený.

Na loňský novoroční oběd dorazil Topolánek ještě s manželkou, ačkoliv byl tehdy už znám jeho vztah s Talmanovou. Odchod od rodiny oznámil pár dní poté.

Na čtvrtek pozval Klaus k pracovnímu obědu na Pražský hrad předsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS) a předsedu Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD).

Reklama

Související články

Klaus poobědvá s předsedy Sněmovny a Senátu

Prezident Václav Klaus se o prvním novoročním týdnu sejde na pracovním obědě jak s předsedou vlády, tak s předsedy obou komor parlamentu. S předsedou Senátu...

Výběr článků

Načítám