Hlavní obsah

Zážitky z lyžování kazila lidem přeplněná parkoviště

ČESKÁ REPUBLIKA

Tisíce lyžařů zaplnily o víkendu horská střediska. V Krkonoších a Jizerských horách zablokovala auta silnice. Na českých horách je několik desítek centimetrů většinou technického sněhu.

Článek

Horská střediska v Beskydech navštívily poslední víkend v roce tisíce lyžařů i běžkařů. Mnozí provozovatelé lyžařských areálů hlásí nejvyšší návštěvnost v letošní sezoně. V areálu Skialpin Pustevny si v neděli zimních radovánek užívalo zhruba 1700 lyžařů. Parkoviště na Pustevnách bylo plné a cesta mezi Prostřední Bečvou a Pustevnami uzavřená. Na horách je asi půl metru sněhu.

Horští záchranáři v Beskydech zasahovali u 24 případů. Osm lidí se na sjezdovkách těžce zranilo.

Také do Jeseníků zamířily o víkendu davy milovníků zimních sportů. Užít si lidé mohli všechna střediska, na Ovčárně bylo až 75 centimetrů přírodního sněhu. Problémy byly s parkováním, parkoviště pod Petříkovem bylo plné a některá auta se na něj nedostala.

Lyžaři vzali útokem i krkonošská zimní střediska v Peci pod Sněžkou i ve Špindlerově Mlýně. Vznikly tam dlouhé kolony na přístupových cestách, zaparkovat bylo v areálech téměř nemožné. Špindlerův Mlýn navštívilo po oba víkendové dny 6000 lyžařů.

"Je to jako za starých časů, dnes odhaduji návštěvnost na 4000 lidí, v sobotu byla o něco nižší," řekl František Vambera z centra Ski Pec. Mezi lyžaři je podle něj kromě Čechů také množství Poláků, Holanďanů, proti minulosti o něco méně Němců. "Před polednem byly fronty na vlecích až 20 minut, parkoviště jsou naprosto plná," uvedl Vambera. V Peci leží od 30 do 60 centimetrů technického sněhu, kvůli mírnému oteplení již často zledovatělého.

Na Vysočině vypadával proud

Milovníci zimních sportů si na Vysočině mohli zajezdit v 15 areálech s technickým sněhem. Někde měli vlekaři problémy s krátkodobými výpadky elektrického proudu. Energetici totiž odstraňovali z vedení těžkou jinovatku. Nejdéle museli na lanovku čekat v novoměstském ski areálu na Žďársku.

Tisíce lidí přilákala i jihočeská část Šumavy. Areál Zadov vyhledalo asi 1400 návštěvníků, ve Skiareálu Lipno lyžovalo zhruba 2500 lidí. Poslední dny patří k nejsilnějším v této sezoně. Na svazích leží kolem půl metru sněhu a většina sjezdovek a vleků je v provozu. Pohodu opět kazí jen přeplněná parkoviště.

Horská služba na Šumavě ošetřila za víkend 11 případů. "Byly mezi nimi i zlomeniny bérce, předloktí, distorze kolene i otřesy mozku, vyjmenoval Štěpán Pospíchal z horské služby. Lidí je všude hodně, úrazů bylo tak průměrně," konstatoval. Začátek vánočních svátků byl podle něj dramatičtější

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám