Hlavní obsah

Křesťané v Praze pochodovali proti potratům

PRAHA

Evropští křesťané v pátek v Praze uctili milióny nenarozených dětí od roku 1957, kdy bylo v Česku povoleno umělé přerušení těhotenství. Několik desítek lidí si 50 let legalizace potratů připomnělo v Praze pochodem přes Hradčany na Karlův most.

Článek

Pořadatelem akce, na níž přijeli také demonstranti z Itálie, Maďarska či Británie, bylo Hnutí Pro život ČR, které každoročně připravuje kampaně proti potratům.

"I když počet potratů klesá, přesto podle statistik umírá denně kvůli potratům 70 dětí, což je číslo, na které chceme upozornit," řekla jedna z organizátorek pochodu Zdeňka Rybová. "Padesáté výročí legalizace potratů vnímáme velmi intenzivně," uvedla.

Účastníci v čele průvodu drželi obrázek embrya a Panny Marie. Demonstrující také nesli bílé kříže, každý symbolizoval 10 000 potracených dětí. Průvod se zastavil na Karlově mostě. Tady za zvuku zvonu a provolání mužských a ženských jmen do Vltavy vhodili demonstranti 300 rudých růží. Poté se vydali do kostela u svatého Jiljí na mši věnovanou nenarozeným dětem.

Podle demografů se počet interrupcí v Česku postupně snižuje. V roce 2004 lékaři předčasně ukončili zhruba jednu pětinu všech těhotenství. Celkem provedli 27 574 interrupcí, což je nejméně od jejich uzákonění v 50. letech.

Česko vykazuje vůbec nejnižší potratovost ze všech postkomunistických zemí, ve kterých jsou interrupce povoleny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám