Hlavní obsah

Lyžaři hory neopustili ani po svátcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco nížiny trápí inverzní počasí, hory v Česku jsou většinou zalité sluncem. Teploty pod bodem mrazu navíc umožňují použít technický sníh i na místa, kde ten přírodní chybí.

Článek

Azurové nebe panující poslední týden nad Krkonošemi čeká turisty patrně také o víkendu a Silvestru. Sjezdovky v nejvyšších českých horách pokrývá okolo půl metru vesměs technického sněhu, lyžovat lze ve všech tamních skiareálech. Kdo ale shání ubytování, bude zklamán – v tomto období je většina hotelů a penziónů obsazena. „Odhaduji to tak na 90 procent. Převládá tradiční německá klientela, přibylo i dost Čechů,“ řekla Eva Lorencová z infocentra Turista v Peci pod Sněžkou, kde invaze turistů způsobila kolaps bankomatů. „Včera byl první pracovní den a řada bankomatů byla stále prázdná. Jde o každoroční folklór, hlavně Nizozemci z nich totiž vybrali peníze,“ podotkla Lorencová.

Hotely jsou většinou nabité také ve Špindlerově Mlýně nebo Harrachově.

Zasněžují uměle

Nadcházející Silvestr představuje pro provozovatele lyžařských areálů žně. Teploty klesající po západu slunce hluboko pod bod mrazu dovolily technicky zasněžit i sjezdovky níže položených středisek. „Situace umožnila plný provoz areálu Kozinec u Jilemnice, Kamenec u Jablonce nad Jizerou nebo Šachty ve Vysokém nad Jizerou. Pojede i jizerskohorský Ještěd,“ poznamenala Helena Čeřovská ze společnosti Snowhill. Vleky nebudou zahálet ani v Prkenném Dole u Žacléře, sjezdovky z vrcholu Čertovy hory otevřely v Harrachově.

Hlavně umělé zasněžování zachraňuje sezónu také ve dvou největších lyžařských areálech na jihu Čech na Lipně i na Zadově. Na sjezdovkách je kolem padesáti centimetrů umělého sněhu a tisíce lyžařů. „Dnes jsou jich asi dva tisíce. Tentokrát jsme se rozhodli po zkušenostech z minulých let, že 31.prosince nebude z bezpečnostních důvodů večerní lyžovaní, tak aby si slavící hosté zbytečně neublížili,“ sdělil Právu ředitel společnosti Lipno servis Luboš Krejza.

Podobná situace je i na Zadově, kde už hotely před Silvestrem praskají ve švech. „Zaplněna jsou všechna lůžka a lyžaři začali dneškem najíždět. Pro běžkaře jsou upravené stopy na Churáňově a dále na Horskou Kvildu i na Nové Hutě,“ řekl Právu ředitel Lyžařského areálu na Zadově Pavel Voldřich.

Ve většině horských středisek v Krušných horách v Ústeckém kraji budou na Nový rok vleky v provozu. Lyžovat se ale dá většinou opět jen tam, kde mohou uměle zasněžovat. Ve středisku Telnice na Ústecku jsou v provozu vleky Rudný, Cvičná louka, Meva a Kašpárek. Provozovatelé lyžařských středisek v Krušných horách se kromě českých stále častěji orientují na zahraniční turisty, především z Německa. Ti také mají již dlouho předem objednány silvestrovské pobyty téměř ve všech krušnohorských střediscích.

Nejlepší podmínky za poslední roky

Nejlepší sněhové podmínky za posledních patnáct let avizuje lyžařský areál na šumavském Špičáku. „Na sjezdovkách leží minimálně šedesát centimetrů sněhu,“ řekl Právu Vladimír Kasík ze společnosti Sport Service. „Teploty se už několik dní pohybují pod bodem mrazu, takže zasněžujeme v celém areálu. V provozu jsou všechny sjezdovky a vleky,“ uvedl Kasík.

V Železné Rudě jsou hotely již většinou obsazené. „Silvestrovské pobyty byly vyprodané už před měsícem, zájemci ale mohou natrefit na volná místa po lidech, kteří pobyt na poslední chvíli odřekli,“ sdělil Václav Šebelík ze železnorudského informačního centra.

V Beskydech bude o víkendu v provozu většina lyžařských středisek, stovky lyžařů si však na beskydských svazích užívají také v těchto dnech. Například ve Ski areálu v Mostech u Jablunkova, jak Právu řekl jeho ředitel Alois Martynek, ve středu lyžovalo kolem 1500 lidí a ve čtvrtek byla návštěvnost ještě vyšší. Připraveny jsou pro zájemce také běžecké stopy, během čtvrtka byl ještě dosněžován snowpark.

Nový hotel Grůň v Mostech u Jablunkova, který mohli hosté poprvé využít k ubytování na Silvestra před rokem, je nyní zcela obsazený. „Máme plno mezi svátky, na Silvestra a Nový rok, a obsazen je už i celý leden,“ řekla Právu Jana Maštalířová z hotelu Grůň.

Solidní sněhové podmínky nadále panují v Jeseníkách. „Je jasno, modro, svítí sluníčko, bezvětří, na hřebenech mírný vítr a teploty se pohybují pod nulou,“ řekl právu ve čtvrtek Jaroslav Sembdner z Horské služby Jeseníky s tím, že v provozu jsou všechna střediska.

Nejvíce sněhu – 80 centimetrů – je podle něj v oblasti Ovčárny a Pradědu. Na své si přijdou také běžkaři, a to především na magistrále Ovčárna–Švýcárna–Červenohorské sedlo, v okolí Karlova pod Pradědem, Petříkova a Paprsku. Částečně sjízdné jsou i trasy okolo Skřítku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám