Hlavní obsah

Rychetský se ujal funkce šéfa ÚS

Novinky, Jan Chmelíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Do funkce předsedy Ústavního soudu ČR byl ve čtvrtek odpoledne za přítomnosti předsedy Senátu Petra Pitharta uveden Pavel Rychetský, dosavadní vicepremiér a ministr spravedlnosti.

Článek

"Zatím mám s sebou jednu košili a jeden kartáček na zuby, ale až se do Brna budu vracet v neděli večer, už budu určitě lépe vybaven," řekl Rychetský Právu a poukázal na své nerozměrné zavazadlo předtím, než je uložil pod stůl a usedl do křesla po Zdeňku Kesslerovi.

.: Rychetského nástupní projev byl stručný, neformální a dokonce vyloudil úsměv na tvářích soudců i dalších hostů. Vlevo předseda Senátu Petr Pithart, vpravo místopředseda Ústavního soudu Pavel Holländer. foto PRÁVO/Jan Chmelíček

Předseda Senátu ČR Petr Pithart označil za nejcennější vklad pro budoucí činnost soudců obranu kontinuity hodnot, které úspěšně hájil Ústavní soud ČR od začátku své existence. To, že proces obnovy složení ÚS neprobíhá hladce, vysvětlil Pithart jako výraz vědomí senátorů o významu této instituce. "Hledáme silné nezávislé osobnosti. Pouhá erudice a řemeslná zdatnost nemusí stačit," prohlásil Pithart.

Na adresu Pavla Rychetského Pithart řekl, že to byla "bezvadná volba".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám