Hlavní obsah

Námraza, sníh a mlha vyžadují od řidičů opatrnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mlha, sníh a námraza na Štědrý den komplikují řidičům jízdu. Zejména ve vyšších polohách musejí jezdit s větší opatrností. Nebezpečí ledovky a zmrazků se však neobjevuje jen na silnicích druhých a třetích tříd, ale i na některých úsecích silnic první třídy a dokonce na dálnci D8 mezi 72. a 84. kilometrem. Namrzlá byla také silnice R10.

Foto: František Kšajt, Právo

Jinovatka pokrývá mnoho částí České republiky.

Článek

Namrzlá silnice R10 mezi Prahou a Mladou Boleslaví působila řidičům problémy od rána. Stalo se na ní několik vážných dopravních nehod včetně dvou hromadných havárií. Při jedné zemřel mladý muž.

Na silnicích I. třídy je zvýšená opatrnost třeba na Lanškrounsku, Chrudimsku, na Šumavě, kolem Svitav, Železné Rudy, Poličky a na Žamberecku, stejně jako v okresech Ústí nad Orlicí, Karlovy Vary, Cheb, Jeseník,  Karlovy Vary, Pelhřimov, Prachatice, Sokolov, Šumperk, Třebíč a Žďár nad Sázavou.

Na téměř všech úsecích silnic II. a III. třídy ve vyšších polohách leží uježděná vrstva starého sněhu, v okresech Frýdek-Místek a Karlovy Vary na ni napadl ještě sníh nový

Na Karlovarsku sněžilo

V celých západních Čechách je zhoršená sjízdnost. Dopravu komplikuje nejen sněžení, ale také namrzající vozovky a jinovatka. Situace je nejhorší v Karlovarském kraji, kde v noci sněžilo. Silnice první třídy jsou převážně mokré po chemickém ošetření. Na silnicích druhé a třetí třídy pak leží až dvoucentimetrová vrstva nového sněhu.

V Plzeňském kraji komplikuje sjízdnost námraza na Tachovsku, v okolí Stříbra a Tachova padá jinovatka. Na Šumavě, hlavně v okolí Železné Rudy, je na některých cestách ujetá vrstva staršího sněhu krytá posypem.

Na Vysočině jsou silnice po chemickém ošetření vlhké, ve vyšších polohách a na Pelhřimovsku na nich leží zbytky sněhu. Místy leží mlha.

Mlha na Zlínsku

Ve vyšších polohách Zlínského kraje padá mlha, která může namrzat. Ve výše položených místech regionu pak doporučují použít sněhové řetězy, místy totiž leží ujetá až pěticentimetrová vrstva sněhu. Kromě Valašska je komplikovaná situace i na Uherskohradišťsku a Kroměřížsku. I když byl použit chemický posyp, může se místy tvořit ledovka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám