Hlavní obsah

Testy mezi řidiči kamiónů odhalily zásadní neznalosti pravidel

Podle údajů Dopravní akademie nezná řada profesionálních řidičů kamiónů pravidla silničního provozu. Televize Nova v neděli informovala o výsledcích ročního průzkumu mezi 600 šoféry, z nichž vyplynulo, že drtivá většina z nich například neví, při jaké rychlosti se má na dálnici zařadit do pruhu pro pomalá vozidla. Pro více než polovinu kamioňáků jsou pak velkou neznámou rychlostní limity.

Článek

Dalším nedostatkem ve vědomostech profesionálních řidičů nákladních aut je podle Dopravní akademie zákaz jízdy v levém pruhu dálnice v místě, kde jsou k dispozici tři jízdní pruhy. Více než polovina řidičů tento zákaz nezná, informovala Nova.

Téměř devadesát procent řidičů, kteří se podrobili znalostnímu testu, netuší, že pokud na dálnici ve stoupavém úseku nevyvinou vyšší než šedesátikilometrovou rychlost, jsou povinni se zařadit do pruhu vyhrazeného pro pomalá vozidla.

Výjimkou nejsou ani případy, kdy řidiči kamiónů vjedou pod most, pod který se nevejdou. V lepším případě jen zablokují dopravu, v tom horším mohou stavbu poničit či porušit její statiku. Proč se to děje, napovídají opět údaje Dopravní akademie, podle nichž 38 procent řidičů nezná rozměry vozidla.

Ministerstvo dopravy podle Novy označilo výsledky dopravního průzkumu za tristní, nepovažuje však za potřebné zavádět nová opatření, nýbrž intenzivnější sledování špatného chování řidičů. Největší hříšníky pak můžou obecní úřady potrestat nekompromisními sankcemi. Nejtvrdším trestem je odebrání řidičského průkazu.

Reklama

Výběr článků

Načítám