Hlavní obsah

Klaus: rozlišujme KSČM od éry komunismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v Nedělní partii na Primě uvedl, že bude v nadcházející volbě hlavy státu usilovat také o hlasy zákonodárců z jiných stran než ODS, která ho nominovala, a to včetně komunistů. Prohlásil, že je třeba rozlišovat mezi érou komunismu a současnou KSČM. Pořad byl natočen už v sobotu a vysílal se ze záznamu.

Článek

"Rozlišujme éru komunismu od KSČM v prosinci 2007," řekl prezident s tím, že současní komunisté sedí v parlamentu a podílejí se na tvorbě zákonů, aniž by proti tomu někdo výrazně protestoval. Před prezidentskou volbou se ale podle Klause najednou vytahuje komunistická karta.

Hlasy poslanců KSČM přitom mohou být podle odborníků při prezidentské volbě rozhodující. Na otázku, zda je připraven komunistům za podporu v únorové prezidentské volbě něco slíbit, Klaus odpověděl: "Myslím, že komunisté, kteří sledovali uplynulých 18 let mou práci, by mě nechtěli vydírat." Klaus by to prý nepřijal, dodal ale, že by to podle něj představatele KSČM ani nenapadlo.

Klaus: Dobře, že jsme komunisty nezrušili

Po listopadu 1989 prý Klaus vystupoval proti zrušení komunistické strany, protože by se komunisté jen přejmenovali a podíleli se na tvorbě vlád. "U všech našich sousedů na východ komunisté změnili jméno a stali se součástí vlád, řekl Klaus s tím, že v ČR zůstali mimo vládu jen proto, že zůstali jasně pojmenováni.

Nynější boj s komunismem považuje za směšný. Takoví bojovníci to měli dělat před 20 nebo 30 lety, uvedl.

Jmenoval by Klaus jako prezident komunistu do vlády? "Myslím, že takový fenomén nenastane," odvětil prezident.

Se protikandidátem se utká jedině v parlamentu

Klaus zároveň zopakoval odmítavé stanovisko k televiznímu duelu se svým soupeřem, ekonomem Janem Švejnarem. S protikandidátem, ať je to kdokoli, se prý utká až v parlamentě při prezidentské volbě. "Tam je to kolbiště, kde se to má odehrát, " řekl Klaus.

Diskuse s ekonomem Janem Švejnarem, jenž se také uchází o prezidentské křeslo, se nebojí, ale na rozdíl od něj se prý po 18 letech v české politice nepotřebuje zviditelňovat. O svém vítězství je přesvědčen.

K televizní diskusi se Švejnarem Klause opakovaně vyzval předseda ČSSD Jiří Paroubek. Klaus nabídl Paroubkovi, aby málo známého Švejnara v televizi představil sám. Paroubek opáčil, že se Klaus bojí diskuse.

Podařilo se udržet vážnost prezidentského úřadu, míní Klaus

Klaus je přesvědčen o tom, že je v jistém smyslu prototypem toho, co se v české politice po listopadu odehrávalo, to znamená nastolení svobody a demokracie místo komunistické totality. Jestli to někdo vidí jinak a chce prosazovat jiné hodnoty, měl by to podle něj říci nahlas.

Prezident si také myslí, že se mu podařilo udržet úctu a vážnost prezidentského úřadu. Doufá, že se mu dařilo hájit české zájmy a spojovat prezidentskou funkci s lidmi.

Rozhodně odmítl tvrzení opozice, že rozděluje společnost a že se chová spíše jako čestný předseda ODS než nadstranický prezident. Je proto pevně přesvědčen o tom, že dostane nejen hlasy ODS, která ho do voleb nominovala, ale i zákonodárců ostatních stran včetně komunistů, takže získá většinu a zvítězí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám