Hlavní obsah

Ústavní soud bude řešit reformu po částech do poloviny roku 2008

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ústavní soud (ÚS) bude muset posuzovat reformu veřejných financí po jednotlivých částech, aby se rozhodování o návrhu ČSSD na zrušení balíku zákonů neprotáhlo. I tak bude soud rozhodovat zřejmě do poloviny roku 2008. V nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT to řekl předseda soudu Pavel Rychetský.

Článek

"Já osobně to vidím tak, že překoná-li ten zákon jakýsi test ústavnosti z hlediska procedury, bude muset Ústavní soud ten návrh rozdělit na samostatné části - daňovou, sociální, zdravotní - protože jinak by to trvalo skutečně velmi dlouho, než bychom byli schopni jej vůbec posoudit a rozhodnout," uvedl Rychetský.

První veřejné ústní jednání, které požaduje ČSSD, by se podle Rychetského mohlo uskutečnit už v lednu.

Ústavní soud nic nezdržuje, brání se Rychetský

Sociálním demokratům vadí například poplatky u lékaře a také způsob, jakým byl reformní zákon projednáván. Představitelé ČSSD doufali, že ÚS o stížnosti rozhodne do konce roku, aby reforma 1. ledna nemohla vejít v platnost. ÚS to ale nestihne. "Je napadený celý zákon. Kdyby byly napadeny jenom zdravotnické poplatky nebo jenom to či ono ustanovení, tak by jistě Ústavní soud mohl jednat relativně rychle," namítl Rychetský.

Rychetský tak odmítl ostrá slova předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika o tom, že ÚS řešení ústavní stížnosti na reformu prodlužuje. Připomněl, že soud musel obeslat obě komory parlamentu a další účastníky řízení a dát jim měsíc k vyjádření.

Připomněl, že balík reformních zákonů novelizuje 50 jiných norem, soudci tak budou muset zjistit, zda má podobný postup v Evropě vůbec obdobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám