Hlavní obsah

Počet nakažených virem HIV v Česku prudce roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dům světla v pražském Karlíně se má stát centrem prevence HIV/AIDS pro celou republiku. Dům navštívila ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková (SZ) a při příležitosti jednání oznámila tisku, že podle statistik se počet nakažených virem HIV prudce zvyšuje.

Článek

Od roku 1999 poskytuje Dům světla útočiště lidem s virem HIV v krvi a nabízí veřejnosti bezplatné testování. Provozuje ho Česká společnost AIDS pomoc (ČSAP), která se podílí i na osvětových kampaních.

"Dohodli jsme se na prohloubení spolupráce, protože zdejší odborníci mají potřebné know-how," řekla novinářům po setkání Stehlíková. Posílení prevence je podle ní nutné - letos výrazně stoupl počet HIV pozitivních v Česku a překročil už symbolickou tisícovku. Od roku 1986, kdy se testuje, byla HIV infekce zjištěna u 1033 lidí, z nich u 230 se rozvinula nemoc AIDS, 130 zemřelo. Statistiky naznačují, že letos přibude 120 až 130 nových infekcí.

Peněz na prevenci prý bude dost

"Znamená to, že musíme hledat cesty, jak oslovit širokou veřejnost, mládež, ženy, aby všichni mysleli na rizika a zodpovědně se nechávali testovat," zdůraznila ministryně. V Domě světla si dalo od roku 1999 udělat anonymní test téměř 4000 lidí, to je nadpoloviční většina všech anonymních testů v Česku. Podle ministryně to ukazuje, že se lidé už naučili tam chodit. "Je to bašta, kde by se mohly soustředit celonárodní preventivní aktivity pro celou republiku," ocenila.

Ředitel domu hovořil s obavami o financování testů i provozu domu. Připomněl, že dříve dával stát na programy boje proti AIDS ročně 60 miliónů korun, v posledních letech 20 miliónů. Stehlíková vysvětlila, že zatímco dosud se z těchto peněz hradila vedle prevence i léčba a testování, od příštího roku platí léčbu a testování zdravotní pojišťovny. "Bude to čtyřnásobný nárůst peněz na prevenci," zdůraznila. ČSAP může podle ministryně počítat i s tím, že budou vyslyšeny její žádosti o dotace. "Příprava kampaně může začít, peníze na to budou," ujistila ministryně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám