Hlavní obsah

Mezi politiky frčí o vánočních svátcích Krkonoše

Právo, Jitka Götzová
PRAHA

Strávit Vánoce hlavně v klidu, bez politiky, drnčení telefonů zato s dobrým jídlem, ale také na lyžích, hlavně v Krkonoších, si přeje většina českých politiků. „Pan prezident bude s širší rodinou. Jestli bude sníh, určitě vyrazí na lyže do Krkonoš,“ řekl na dotaz Práva mluvčí Hradu Petr Hájek.

Článek

Také premiér Mirek Topolánek si vánoční pohodu prožije se svým synkem Nicolasem a partnerkou Lucií Talmanovou (ODS). „Vánoce? Tradičně – stromeček a klid,“ řekl na dotaz Práva předseda vlády. Po Štědrém dnu odjedou všichni tři do Špindlerova Mlýna na lyže, doplnila Právu Zuzana Palzer, mediální zástupkyně Talmanové. Možná se na sjezdovce potká Klaus s Topolánkem.

A do party by mohli vzít předsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS). Ten věří, že si užije vánoční pohodu ve „svém Harrachově“ a že se dostane na lyže. „Chci dobrého kapra, dobrý bramborový salát a na tom vydržím tři sváteční dny. Ráno, v poledne a večer,“ dodal. „Vánoce se mají trávit vždy se svými nejbližšími a to v tradicích té které rodiny.Nic prostě vymýšlet nebudeme, postupně se všichni sejdeme,“ řekl Právu místopředseda senátu Petr Pithart (KDU-ČSL).

Také Silvestra tráví Pithartovi tradičně s dvacítkou přátel. „Je na horách sníh? Mám tolik starostí, že nemám čas to sledovat,“ optal se místopředseda a dodal, že na běžky u něj dojde zřejmě až později. Kubera bude uklízet Úplně jasno už má také ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková (SZ).

„Budu v Krušných horách, ve vesničce, kde je tak slabý signál, že se nikdo nedovolá a že sotva ke mně dolezou jen esemesky. Věřím, že Vánoce budou bílé, ale stačí mi jen procházky,“ uvedla pro Právo. „

O Vánocích uklízím

Zcela vážně,“ tvrdil předseda senátního ústavněprávního výboru Jaroslav Kubera (ODS). Nemíní samozřejmě smejčit se smetákem po baráku, ale bude likvidovat svá lejstra, která musí vytřídit a případně přehledně uložit. „Na Silvestra se zúčastním jako vždy tenisového turnaje. Mám novou raketu. Hraje se ve čtyřhře o prachy – tedy o kafe – ale to je souboj na život a na smrt, abych nemusel to jedno preso platit. A to se ještě nikdy nestalo,“ dodal se smíchem Kubera.

„To bude klasika,“ řekl k vánočním svátkům senátor a šéf odborářů Milan Štěch (ČSSD). Podle svých slov si vyšetřil pár dní dovolené, tak ještě před Štědrým dnem pomůže manželce s nákupy a pokusí se zvládnout pracovní povinnosti v senátním obvodě. „Budeme také otevírat v Pelhřimově babybox,“ uvedl.Jestli bude podle něj „drobet“ sněhu, vyrazí s rodinou na Šumavu vyzkoušet nové běžky.

Čunka lákají pohádky a běžky

Na pohodu v rodinném kruhu se nejvíce těší šéf lidovců, senátor Jiří Čunek. A také na pohádky v televizi, hlavně na Tři oříšky pro Popelku. Mezi svátky prý sice bude trošku pracovat, ale jestli bude sníh, vyrazí s rodinou na běžky. O dárky pro dcery už má postaráno, protože to ponechal na starosti manželce. „Budu se intenzivně věnovat svému osmiměsíčnímu synovi a mladé manželce,“ netajil se ústecký senátor Vlastimil Balín (KSČM).

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) se těší, že se setká i s českou větví rodiny, která žije v Řecku. „Sejdeme se všichni na Štědrý večer u maminky na statku,“ řekl Právu. I on se chystá s šestiletou dcerou a o tři roky mladším synem na hory. Předpokládá, že je naučí konečně lyžovat. To ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ) stále nemá jasno, kde bude. „Očekávám, co mi sdělí rodina, ale vypadá to na Vídeň. Moc se do toho nemíchám,“ uvedl pro Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám