Hlavní obsah

Koalice chce dát 300 miliard církvím, hlavně katolické

Právo, luk, gö
PRAHA

Stát chce podle plánů vládní koalice v příštích 60 letech vyplácet církvím ročně 4,3 miliardy korun a po dvacetiletí další miliardu na provoz. Celkem to vydá na tři sta miliard. Církve se za to vzdají majetkových nároků vůči státu. Dospěla k tomu vládní komise po dohodě s církvemi, potvrdil ve středu na dotaz Práva člen komise, ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS).

Článek

Podle něj není ještě přesně stanoveno, kolik by připadlo peněz jednotlivým církvím. „Nicméně katolická církev by dostala asi 80 procent," poznamenal. S dohodou by mohli být spokojeni zejména lidovci. Došlo k ní několik týdnů před volbou prezidenta a není vyloučeno, že sehraje svou roli při získávání lidoveckých hlasů kandidátu ODS Václavu Klausovi.

„Finanční náhrada by byla vyplácena po dobu šedesáti let v takové podobě, jako je jakákoli jiná forma státního dluhu," uvedl Gandalovič. To znamená, že určitá roční částka by byla úročená tak, že vydá na zmíněných 4,3 miliardy korun ročně. Podle Aktualne.cz by stát měl platit ještě dvacet let církvím podporu na provoz.

Podpoří platby církvím všichni poslanci ODS?

Letos dosahuje 1,3 miliardy a každým rokem by se snižovala o 60 miliónů Kč. Majetek ve fyzické podobě se vrací jenom řádům a kongregacím, což jsou desetitisíce hektarů lesa a půdy. „Jde o uvolnění velkého množství blokovaného majetku.

"Stát vyplatí nějaký objem financí církvím, ale na druhé straně státu se odblokuje majetek. Stát může tento majetek privatizovat nebo ho může převést na obce, města a kraje. V tomto vidím vyváženost té dohody," dodal Gandalovič.

Návrh komise musí předložit ministerstvo kultury v podobě restitučního zákona na jednání vlády. „Vycházíme z toho, že dohoda je průchozí vládou," poznamenal Gandalovič. Otázka ale je, zda masívní platby církvím podpoří všichni poslanci ODS a jak se zachová opozice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám