Hlavní obsah

Reforma začne platit, ÚS ji už letos neprojedná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Ústavní soud do konce roku nestihne projednat stížnost ČSSD na reformu veřejných financí. Zákon má začít platit od 1. ledna. U Ústavního soudu si stěžovaly opoziční strany, například na poplatky u lékařů.

Článek

Soudci ÚS se na postupu dohodli na čtvrteční poradě. Na rozhodnutí potřebují více času.

„Přesný termín zatím nelze přesně určit, je to konsensus 15 lidí. Určitě to bude zkraje roku,“ řekl Novinkám mluvčí soudu Michal Spáčil. „Ústavní soud se tím zabývá intenzivně a nechce to zdržovat,“ dodal s tím, že podklady jsou velmi rozsáhlé, takže je potřeba jim věnovat čas.

Verdiktu navíc bude předcházet veřejné jednání před plénem soudu, na kterém trvali sociální demokraté. "O dalším postupu a termínu veřejného jednání se rozhodne nejdříve v lednu," uvedl mluvčí soudu Michal Spáčil.

ČTK uvedla, že až do čtvrtka byla ve hře možnost, že by ÚS o ústavnosti zákona rozhodl 27. nebo 28. prosince. Podle předsedy soudu Pavla Rychetského je to ale nereálné. "Představa, že se to dá vyřídit za týden nebo za dva, je zcela naivní," řekl Rychetský.

ČSSD si na reformu stěžuje hlavně kvůli poplatkům u lékaře.V Ústavě je napsáno, že poskytování zdravotní péče je v České republice bezplatné, což je podle ČSSD v rozporu se schválenou podobou.

Reklama

Související témata:

Související články

Reforma veřejných financí prošla Senátem

ODS ve středu večer prosadila v Senátu návrh nezabývat se reformou veřejných financí, což se de facto rovná schválení zákona. Reforma tak rovnou poputuje...

Výběr článků

Načítám