Hlavní obsah

Švejnar je pro přijetí eura v roce 2012

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kandidát na prezidentskou funkci ekonom Jan Švejnar ve čtvrtek řekl, že Česká republika by měla přijmout jednotnou měnu euro co nejdříve to bude možné, tedy v roce 2012. Důvodem je podle něj to, že česká ekonomika je velmi otevřená, podniky vyvážejí hlavně do zemí eurozóny a výkyvy kurzu jsou největším rizikem hospodářství.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ekonom Jan Švejnar

Článek

"Rok 2012 je období, kdy by se to dalo uskutečnit," uvedl Švejnar, který bude soupeřem současného prezidenta Václava Klause v únorové prezidentské volbě. Česká ekonomika je podle Švejnara na rychlé přijetí eura kromě schodku veřejných financí připravena.

Dobrou zkušeností je prý Slovinsko, které vstoupilo do eurozóny 1. ledna 2007. "Nebylo tam ani škytnutí," podotkl s tím, že slovinská ekonomika byla připravena na přijetí eura přibližně stejně jako ta česká.

Švejnar očekává v příštím roce v ČR značné zpomalení tempa růstu HDP, země se prý bude potýkat se zvýšenou inflací. Centrální banka může utáhnout měnovou politiku, čímž zabrání vyšší inflaci, ale omezí růst ekonomiky. "Je zde něco za něco. Záleží na tom, do jaké míry společnost a její instituce, tedy ministerstvo financí, odbory, voliči, budou ochotni přijmout nižší inflaci a nižší růst, nebo vyšší inflaci a vyšší tempo růstu HDP," vysvětlil.

Česko jako ostrůvek v Evropě

Švejnar doufá, že centrální banka si dokáže zachovat nezávislost a udrží restriktivní měnovou politiku, čímž by zabránila rychlému šíření inflace. Dosud podle něj ČNB i další centrální banky v ostatních středoevropských zemích sehrály v ekonomice pozitivní roli. "Počínají si poměrně obezřetně i v situaci, kdy jsou třeba vnější inflační tlaky. Je otázka, jak dlouho to vydrží, zda nastanou i třeba politické tlaky," poznamenal.

Někteří čeští ekonomové uvádějí, že přijetí eura by v nejbližších několika letech přineslo Česku spíše více komplikací než výhod. Předčasný vstup do eurozóny by podle nich přibrzdil snižování rozdílů mezi ČR a vyspělejšími evropskými zeměmi, a zřejmě i zvýšil inflaci. Jíní analytici ale varují, že Česko se tak může stát ve střední Evropě ostrůvkem, který na rozdíl od všech sousedních zemí nepoužívá euro. To by podle nich odlákalo zahraniční investory.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) míní, že kvůli neprovedeným reformám důchodů a zdravotního systému je nereálný pro přijetí eura i rok 2012, o kterém se v poslední době spekulovalo. Po rychlém přijetí eura volají především exportéři, kterým nyní posilující koruna zdražuje jejich výrobky v zahraničí. Vstup do eurozóny by podle nich přinesl rovněž stabilizaci ekonomiky a pojistku proti ekonomickým výkyvům a ztrátám na tržbách.

Reklama

Související články

Exportéři brojí proti koruně, chtějí euro

Čeští exportéři zaujímají první řady mezi těmi, kteří tvrdí, že eurem by se mělo v Česku platit v co nejkratší době. Sílící koruna, která však současně tlumí...

Výběr článků

Načítám