Hlavní obsah

Policie před vstupem do Schengenu kontroluje cizince

Právo, Novinky, ČTK, znk, mák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Cizinecká policie v úterý rozběhla na území celé ČR akci s názvem "Cizinec", v rámci které se policisté snaží odhalit cizí státní příslušníky pobývající v Česku ilegálně. Během poslední akce před vstupem do Schengenu policie zadržela rumunského občana, na kterého byl vydán evropský zatykač a dopadla šest celostátně hledaných lidí.

Článek

„Akce byla zaměřena na legálnost pobytu cizinců v České republice,“ vysvětlil šéf zásahu na Karlovarsku Stanislav Vopálenský.

Ve třinácti případech také policisté zahájili řízení o vyhoštění. Týká se například dvou Mongolů ze západních Čech.

Celkem zaznamenala cizinecká policie 150 přestupků proti cizineckému zákonu. "Jednalo se především o propadlé pasy nebo nevyřízená víza. Ty jsme řešili blokovými pokutami," řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Jirgesová.

Mezinárodně hledaný Rumun

Policisté dohromady zkontrolovali 2000 lidí. Dopadla sedm celostátně hledaných osob.

"V Hradci Králové zadrželi policisté Rumuna, který byl v nepřítomnosti odsouzen za ublížení na zdraví s následkem smrti," dodala. Na Královéhradecku se také zdržovali tři celostátně hledaní lidé. Další dvě hledané osoby dopadla policie v Ostravě a jednu v Plzni. Jednoho člověka obvinili policisté z maření výkonu úředního rozhodnutí.

V Praze kontrolovali policisté v dopoledních hodinách stanice metra, budovu Hlavního nádraží a Výstaviště. Zajistili 22 osob. Další akce se plánují ve večerních hodinách.

Policie v západních Čechách si vyšlápla na cizince

Kolona aut vjela v úterý do areálu nechvalně známé tržnice Dragon ve Svatém Kříži na Chebsku. Z vozů vystoupili policisté se psy a začali kontrolovat stánkaře, asistovali jim pracovníci České obchodní inspekce.

Tak takový obrázek bude k vidění především v příhraničí prý stále častější. „Je to předobraz toho, co se bude odehrávat po vstupu do Schengenského prostoru,“ uvedl šéf úterního zásahu na Chebsku Stanislav Vopálenský. Policisté kontrolovali v západních Čechách i některé firmy. Večer se pak zaměří na noční bary, kluby a herny.

„Zkontrolovali jsme 296 osob, z toho 239 cizinců,“ uvedla pro Právo mluvčí ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie v Plzni Helena Fajrajzlová. „Jeden Vietnamec zde pracoval načerno a další dva spáchali trestné činy,“ upřesnila mluvčí průběžné výsledky akce. Dodala, že další tři cizince čeká vyhoštění. Akce se v celých západních Čechách zúčastnilo na 89 policistů se 13 služebními psy. „Tvořili 13 hlídek,“ doplnila Fajrajzlová.

Schengen se rozšíří v pátek

"Smyslem akcí Cizinec bylo a je odhalit co nejvíce osob, které jsou u nás nelegálně a vstoupit do schengenského prostoru pokud možno s 'čistým štítem'," sdělila Jirgesová. Dodala, že za rok 2007 se podařilo odhalit 4 432 cizinců, kteří porušili cizinecký zákon. "Ve více než čtyřech tisících případech byl shledán důvod pro vyhoštění ze země," poznamenala.

"Do dnešní akce je zapojeno téměř šest stovek policistů a také veškerá policejní technika, kterou máme k dispozici, specialisté na doklady i speciálně vycvičení psi. Tak jako obvykle se soustředíme na vytipovaná místa s největší koncentrací cizinců," podotkla.

Schengenské dohody

- Schengenské dohody vytvářejí prostor bez vnitřních hranic, v němž mohou jeho obyvatelé cestovat bez hraničních kontrol. Dohody ale obsahují i tzv. ochrannou klauzuli, která umožňuje státům po konzultaci obnovit kontroly na omezenou dobu, pokud to vyžaduje veřejný zájem nebo veřejná bezpečnost.

- Kromě zrušení kontrol na vnitřních hranicích zahrnují schengenská opatření společné podmínky pro překračování vnějších hranic, na letištích a v přístavech, oddělené odbavování cestujících z/do členských a nečlenských zemí, přeshraniční sledování osob či zapojení do centrální databáze Schengenského informačního systému (SIS).

- Schengenské dohody nyní plně uplatňuje 23 zemí EU, Island a Norsko. Británie a Irsko se podílejí jen částečně, takže nadále provádějí kontroly na hranicích. Připojit se chce Švýcarsko. O vstupu do "schengenu" jedná také Lichtenštejnsko. Až projdou úspěšně sérií hodnocení, zapojí se též Bulharsko a Rumunsko.

Vstupem do Schengenu policejní kontroly neskončí, podle Jirgesové bude Schengen pro policisty znamenat častější kontrolní akce, především ve vnitrozemí.

Vstupem do Schengenu policejní kontroly neskončí, podle Jirgesové bude Schengen pro policisty znamenat častější kontrolní akce, především ve vnitrozemí.

Schengenský prostor bez kontrol na vnitřních hranicích se rozšíří o devět zemí z deseti, o které se Evropská unie rozrostla 1. května 2004. Kontroly na pozemních hranicích skončí o půlnoci z 20. na 21. prosince.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám