Hlavní obsah

Klaus podepsal zákon o státním rozpočtu

PRAHA
Aktualizováno

Prezident republiky Václav Klaus v úterý podepsal zákon o státním rozpočtu na příští rok. Uvedl to prezidentův mluvčí Petr Hájek. Rozpočet, který vychází ze schválené reformy veřejných financí, počítá se schodkem téměř 71 miliard korun.

Článek

Sněmovna rozpočet schválila 5. prosince. Největší rozdíl od vládní verze představuje zvýšení prostředků na platy učitelů o jednu miliardu korun.

Zvýšení financí na školství bylo podmínkou rozpočtové podpory ze strany poslanců za Stranu zelených. Pozměňovací návrh nezařazeného Miloše Melčáka, aby se rozpočet pro školy zvýšil o téměř miliardu korun, i když stávkující učitelé požadovali tři miliardy, ale jejich požadavky uspokojil.

Rozpočet předpokládá celkové výdaje 1,107 biliónu korun. Příjmy mají činit 1,037 biliónu a poprvé tak překročí jeden bilión korun. Má také napomoci snížit schodek veřejných financí na 2,95 procenta hrubého domácího produktu, což je pod úrovní maastrichtských kritérií, tedy podmínek nutných pro přijetí eura.

Součástí rozpočtu jsou i regionální dotace

Kromě investice téměř jedné miliardy do školství je součástí rozpočtu i seznam více než 400 dotací na takzvané porcování medvěda, tedy různé investice v regionech. Například 46 miliónů korun zamíří do brněnské tělovýchovné organizace spravované lidovci Orel.

Dále do něj přesunuli poslanci na návrh ministryně obrany Vlasty Parkanové 2,8 miliónu korun z rozpočtu ministerstva obrany. Dostanou je Československá obec legionářská a Svaz pomocných technických praporů.

Podle oslovených analytiků je schválený státní rozpočet krokem správným směrem, ale pro zlepšení stavu veřejných financí není dostatečně razantní.

Prezident republiky by zákon o rozpočtu mohl teoreticky vetovat, ale podle zvyku to nedělá. Senát o zákonu o rozpočtu nejedná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám