Hlavní obsah

Bursík chce od policie vysvětlit únik informací ze spisu

PRAHA
Aktualizováno

Šéf Strany zelených Martin Bursík v reakci na rozhodnutí pražského státního zastupitelsví o pozastavení jeho vyšetřování kvůli údajným daňovým únikům oznámil, že hodlá požádat policii, aby mu vysvětlila únik informací o jeho spisu do médií. Dále uvedl, že jakmile obdrží rozhodnutí od pražského městského zastupitelství, tak ho zveřejní.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ)

Článek

"Obrátím se dopisem na policii, aby mi vysvětlila, jak je možné, že údaje z mého spisu se dostaly do médií," uvedl Bursík. Na západě od našich hranic by toto bylo stěží možné, dodal.

Následně oznámil, že ihned po obdržení rozhodnutí pražského městského zastupitelství o zastavení jeho stíhání, předloží jeho znění médiím.

Následně oznámil, že ihned po obdržení rozhodnutí pražského městského zastupitelství o zastavení jeho stíhání, předloží jeho znění médiím.

"Média, která informovala o mém údajném krácení daní, také požádám, aby toto rozhodnutí zveřejnila na stejném místě, kde zveřejnila mé obvinění, řekl Bursík.

Šéf zelených následně vyjmenoval jednotlivé body svého obvinění a postupně je vyvracel. V případu krácení daně uvedl, že nemá žádný nedoplatek, naopak vykazuje přeplatek v hodnotě 190 tisíc korun. V otázce nařčení z neoprávněného podnikání Bursík vyzval média, aby si vyhledala jeho výpis v obchodním rejstříku, kde jsou všechny informace o jeho podnikání.

Bratři Bursíkové se nezákonného jednání měli podle podezření dopustit v souvislosti s pronájmem domu v pražské Sněmovní ulici prostřednictvím firmy Ecoconsulting, kterou sami založili.

Bursík: Na Bali jsme dosáhli maximum možného

V úvodu tiskové konference informoval Bursík o své účasti na konferenci OSN o globálním oteplování na Bali. "Dosáhli jsme maximum možného, čeho šlo dosáhnout. Zažili jsme tam okamžik, kdy to vypadalo, že se jednání zhroutí," uvedl předseda Strany zelených a ministr životního prostředí.

"Tlak celosvětového společenství na USA byl klíčový moment jednání. Všechny země jsou pro klimatickou změnu," dodal Bursík.

Účastníci konference OSN o změnách klimatu na indonéském ostrově Bali shodli na plánu jednání o nové dohodě, která má nahradit Kjótský protokol.

Takzvaná cestovní mapa z Bali, na níž se zástupci bezmála 190 států po čtrnáctidenním vyjednávacím maratonu dohodli, neobsahuje žádné konkrétní závazky na snižování emisí. Stanovuje pouze "jízdní řád" jednání, která povedou k přijetí nástupce Kjótského protokolu na konferenci v dánské Kodani v roce 2009. Platnost protokolu vyprší v roce 2012.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám