Hlavní obsah

Nemocnice chtějí od ministerstva více peněz na péči

PRAHA

Nemocnice hrozí, že budou muset v příštím roce omezovat péči. Peníze od zdravotních pojišťoven jim prý nestačí. Na pondělním shromáždění Asociace českých a moravských nemocnic požádají zástupci 146 členských nemocnic ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), aby zrušil vyhlášku o úhradách na rok 2008.

Článek

V Česku je zhruba 200 nemocnic, které spotřebují polovinu z dvousetmiliardového rozpočtu zdravotnictví.

"S návrhem vyhlášky jsme nesmírně nespokojeni, nárůst tři až čtyři procenta pro akutní péči a dvě procenta pro následnou nepokryje ani inflaci," uvedl právník asociace Stanislav Fiala.

Pokud ministr vydá vyhlášku v původní podobě, bude asociace usilovat o to, aby byla změněna. Obrátí se na vládu i na poslance. V průběhu platnosti byla změněna vyhláška například před dvěma lety a úhrady stouply.

Podle prvního náměstka ministra Marka Šnajdra dostanou nemocnice mnohem více, než uvádí vyhláška. Zdravotní pojišťovny jim totiž vrátí peníze, které jim už dříve strhly. Nemocnice a záchranné služby se o ně soudily s pojišťovnami.

Soud rozhodl ve prospěch zdravotníků. Všeobecná zdravotní pojišťovna vrátí nemocnicím 1,2 miliardy korun. Vracet by měly i některé zaměstnanecké pojišťovny. Podle Šnajdra se tím navýší základ, z něhož se nárůst počítá, a platby budou vyšší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám