Hlavní obsah

ČSSD podezírá vládu, že chce zpomalit ratifikaci smlouvy EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD žádá koaliční vládu Mirka Topolánkova (ODS), aby co nejrychleji předložila zákonodárcům k ratifikaci novou evropskou smlouvu. Podle socialistů bude Evropská unie díky lisabonské dohodě efektivnější a akceschopnější. Sociální demokraté podezírají kabinet a hlavně ODS z toho, že se snaží proces přijetí smlouvy ztížit a zpomalit.

Článek

"Vyzýváme vládu České republiky aby nekličkovala a nekverulovala, což se, bohužel, nyní děje," uvedl po sobotním jednání širšího stranického vedení místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

Ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS) uvedl, že kabinet nebude ratifikaci smlouvy ani zdržovat, ani uměle urychlovat. "Parlamentu ji předloží k projednání po Novém roce," sdělil Vondra.

Předpokládá se, že smlouva by měla platit od roku 2009. "U české vlády je postoj, že chce plnohodnotné předsednictví EU, což znamená platnost reformní smlouvy pozdržet, aby se ČR mohla realizovat plně," podotkl Zaorálek.

ČSSD: Otálení se smlouvou by ohrozilo české předsednictví

Kabinet podle něho nesmí zpochybňovat závazky, které podpořil. Ztížení a zpomalení procesu přijímání smlouvy by podle socialistů vedlo k ohrožení nadcházejícího českého předsednictví v EU a zhoršilo by obraz ČR v zahraničí.

ČSSD po sobotním zasedání širšího vedení zopakovala, že nesouhlasí s dvoustranným jednáním o radarové základně Spojených států v ČR. Vyzvala kabinet, aby diskusi ukončil.

"Dnes už těžko hledáme toho, proti kterému měl být systém použit. Ukazuje se, že Írán nemá rakety dlouhého doletu a nemá funkční vojenský jaderný program, Sýrie nemá technické možnosti zaútočit a rakety s dlouhým doletem nemá ani Pákistán," uvedl Zaorálek. V NATO a v EU se musí o hrozbách znovu debatovat, dodal.

Socialisté v usnesení uvedli, že jedním z neblahých důsledků amerického plánu na výstavbu protiraketového systému je to, že Rusko odstoupilo od smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě. Přivítali postoj nové polské vlády, která má zájem jednat o základnách jednat s Německem, Ruskem a Českem a přenést debatu na půdu Severoatlantické aliance.

Zaorálek: Ne jednostrannému vyhlášení nezávislosti Kosova

ČSSD rovněž uvedla, že nesouhlasí s případným jednostranným vyhlášením nezávislého Kosova kosovskými Albánci. Podle sociálních demokratů by to vedlo k destabilizaci politické situace na Balkáně. "Mohlo by to vést k velkému růstu napětí a dokonce k jakési libanonizaci konfliktu," uvedl Zaorálek.

Zabránit tomuto rostoucímu napětí je nyní podle něho první bezpečnostní úkol Evropské unie. "Přimlouváme se za to, aby byla poskytnuta evropská perspektiva celému regionu, abychom se v EU společně na tohle soustředili jako na klíčovou otázku," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám