Hlavní obsah

ČSSD chce podpořit Švejnara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Druhý oficiální kandidát na prezidenta po Václavu Klausovi ekonom Jan Švejnar dostal podporu širšího vedení ČSSD. V sobotu páteční podporu předsednictva potvrdil i celostátní výbor strany. Ze zhruba 130 přítomných členů výboru pro Švejnara hlasovali téměř všichni, jen čtyři se zdrželi hlasování, proti nebyl nikdo, uvedl šéf strany Jiří Paroubek.

Článek

„Jsem tou podporou nadšen, nečekal jsem ji,“ reagoval na to Švejnar. Podle něj je to významný signál jeho kandidatury a krok k jeho konečnému vítězství ve volbě.

Jedním z těch, kdo se zdrželi, byl místopředseda strany Zdeněk Škromach. Ten vyjádřil stejný názor už na pátečním hlasování předsednictva. V sobotu ale řekl, že v samotné volbě se bude řídit názorem strany.

Paroubek vyzval zákonodárce strany, aby se řídili dřívějšími usnesením a v únorové volbě nepodpořili Václava Klause, ale hlasovali právě pro Švejnara. Předseda ČSSD zároveň oznámil, že by byl pro veřejnou volbu prezidenta.

"Kdyby byla veřejná volba, tak já osobně, aniž bych to projednával v nějakém orgánu sociální demokracie, tak já osobně bych pro to byl. Bylo by to průzračné, čisté a myslím si, že by to mohlo věcem prospět," uvedl. Podle Paroubka by veřejná volba zamezila zákulisním informacím ohledně pánů s igelitovými taškami plných peněz.

Ekonom má kromě ČSSD jistou podporu Strany zelených.

Favoritem volby zůstává Václav Klaus, kterého podporuje ODS. Ta má většinu v Senátu a ve Sněmovně nejvíce poslanců. Lidovci a komunisté se zatím nerozhodli. KDU-ČSL zřejmě své poslance a senátory nechá, ať hlasují, jak chtějí. Komunisté nejsou spokojeni ani s jedním kandidátem a většinou se shodují, že Švejnar je "menší zlo".

Hašek: Wolf není žádný trojský kůň

Kromě Švejnara řešili poslanci ČSSD také svého poslance Petra Wolfa. Ten vysvětloval, proč minulou středu nebyl na hlasování o nedůvěře vládě. Wolf se tehdy straně omluvil, že byl v nemocnici po srdeční příhodě, v médiích se ale objevily informace, že z nemocnice odjel obhajovat profesuru do Ostravy.

"Socialistických poslanců je stále 72 a Wolf není žádný trojský kůň," řekl na sobotním zasedání předseda poslanců strany Michal Hašek.

Po jednání s Wolfem řekl, že Wolf byl skutečně v nemocnici a opustil ji na revers na dvě hodiny. To předtím tvrdil na svou obranu i Wolf. Kauza je podle Haška uměle vytvořená. "Petr Wolf si musí odpracovat důvěru, bude si ji odpracovávat při každém dalším hlasování," zdůraznil Hašek.

Volebním manažerem je Tvrdík

Sociální demokraté se také dohodli, že hlavním manažerem ČSSD pro volby do Senátu do krajských zastupitelstev v roce 2008 bude Jaroslav Tvrdík.

Co řekl Švejnar v sobotním projevu:

:: „Nejsem menší zlo, či Václav Klaus v bledě modrém“

:: Odmítl, že je liberální ekonom. „Když liberální ekonom, tak s mnoha přívlastky.“

:: Jako prezident by chtěl být především „moderátorem“ témat, o nichž budou politici mezi sebou diskutovat.

:: Nesouhlasí s plánovanou privatizací nemocnic. „Je potřeba využít v této oblasti spíše státní vlastnictví či regulaci.“

Strana chce ve volbách získat 20 až 25 procent hlasů. V těch minulých se musela spokojit se 14 procenty. V senátu by ráda viděla až 12 svých nových tváří.

Reklama

Související články

Švejnar jde do boje o Hrad

Ekonom Jan Švejnar oznámil, že bude kandidovat na prezidenta ČR. Po Václavu Klausovi je tak před únorovou volbou druhým oficiálním kandidátem. "Vyhlašuji...

Výběr článků

Načítám