Hlavní obsah

Nestihne-li ministerstvo vyhlášku, budou všechny léky s doplatkem

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Od Nového roku se změní DPH u léků z pěti na devět procent. Pokud ministerstvo zdravotnictví neudělá rozhodné kroky a nevydá do konce prosince cenové rozhodnutí, může to znamenat, že všechny léky na recept budou od 1. ledna s doplatkem. Dnes je 300 lékových skupin a v každé z nich je vždy alespoň jeden lék plně hrazen pojišťovnou. To by padlo.

Článek

„Jde o systém stanovení cen a úhrad léků od zdravotních pojišťoven. Ten je propojen i s DPH,“ řekla Právu doktorka Renata Horká, medicínská ředitelka největšího domácího výrobce léků společnosti Zentiva. Znamenalo by to, že pokud ministerstvo nevydá cenové rozhodnutí, rozdíl, ona 4 procenta, by doplatil pacient.

V praxi by tedy všechny léky, které dosud byly bez doplatku pacienta, by tak nově byly zatíženy určitou platbou, která se rovná právě čtyřem procentům zvýšeného DPH.

Cikrt: na léky se víc doplácet nebude

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt v pátek ale Právu řekl, že ministerstvo zdravotnictví stihne do konce roku vydat cenové rozhodnutí, v němž upraví dosavadní obchodní přirážku lékáren.

„Upravíme ji tak, aby kompenzovala přímé výdaje občanů i výdaje z veřejného zdravotního pojištění, které jim vzniknou zejména díky zvýšení daně z přidané hodnoty z pěti na devět procent. Úprava je navržena tak, aby všechny léky byly od Nového roku stejně drahé, nebo dokonce levnější než před zvýšeným DPH,“ řekl Cikrt.

Odborníci ale tvrdí, že pokud by to chtělo ministerstvo udělat, musí v podstatě snížit marži lékáren o ona 4 procenta, která dělá rozdíl ve zvýšené DPH. Tím by ale lékárníky připravilo o část zisku. Pravda je, že nikdo ještě návrh cenového rozhodnutí ministerstva zdravotnictví údajně neviděl, a tak podle některých odborníků jsou obavy z toho, že od Nového roku, pokud se toto cenové rozhodnutí nestihne, budou všechny léky s doplatkem. Cikrt tvrdí, že ministerstvo cenové rozhodnutí do konce roku v každém případě vydá a vydělají na tom zejména lidé, kteří dosud brali drahé léky, na které museli připlácet.

Reklama

Výběr článků

Načítám