Hlavní obsah

Klaus kandidaturu Švejnara uvítal, do debaty s ním ale nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Prezident Václav Klaus uvítal kandidaturu Jana Švejnara na post prezidenta. Během své návštěvy Rakouska prohlásil, že prezidentská volba nyní dostává jasnější obrysy, což bylo třeba. Znovu ale odmítl se se Švejnarem utkat v televizní debatě. To by podle něj mělo smysl jen tehdy, když by byla volba prezidenta přímá.

Článek

"Moje reakce je očekávaná a logická. Musím říci, že když někdo chce kandidovat, tak je jen dobře, že to oficiálně oznámí. Všechno je rázem jasnější a celá prezidentská volba dostává jasnější kontury, jasnější struktury. Myslím, že to bylo potřeba. Nyní je to v rukou 281 volitelů a do těch rukou to také patří."

Na Švejnarovo prohlášení, že by chtěl být prezidentem sjednocujícím, nikoli polarizujícím, Klaus reagoval slovy: "Úlohou prezidenta je být prezidentem všech občanů, snažit se nebýt stranickým prezidentem. Pevně věřím, že právě o to jsem se celých pět let snažil, a dokazují to i průzkumy veřejného mínění. Stejně tak to dokazují stanoviska některých politických stran, které si dříve myslely, že s tím Klausem to bude velmi složité. Ale ukazuje se, že i postoje voličů dnešních opozičních stran něco vypovídají o tom, jak hodnotí mé prezidentství."

Debata je zbytečná

Švejnarův návrh utkat se v televizních debatách ale Klaus odmítl. "Říkám jednoznačně, že to nejsou přímé volby. Kdyby byly, budu se rvát o to, abych mohl vystupovat v televizních debatách, abych mohl objet celou republiku a zaplavit ji plakáty. Ale není tomu tak, utkáváme se před 281 voliteli," prohlásil Klaus.

Jak probíhá volba prezidenta republiky podle Ústavy:

První kolo: prezidentem je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů všech poslanců i nadpoloviční většinu hlasů všech senátorů. V opačném případě se do čtrnácti dnů koná druhé kolo volby.

Druhé kolo: do druhého kola postupuje kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů ve Sněmovně, a kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů v Senátu. Zvolen je kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců i nadpoloviční většinu hlasů přítomných senátorů. V opačném případě se do čtrnácti dnů koná třetí kolo volby.

Třetí kolo: je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů. Nebyl-li prezident republiky zvolen ani ve třetím kole, konají se nové volby.

Doplnil, že debata je vždy spíše v zájmu méně známého kandidáta, který se může více zviditelnit. Pro něj, jako známějšího z dvojice, nemá žádný přínos.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus zahájil prezidentské námluvy u lidovců

Prezident Václav Klaus zahájil mezi českými zákonodárci oficiální kampaň, jejímž vyvrcholením by mělo být jeho znovuzvolení do čela státu. První zastávkou...

Švejnar jde do boje o Hrad

Ekonom Jan Švejnar oznámil, že bude kandidovat na prezidenta ČR. Po Václavu Klausovi je tak před únorovou volbou druhým oficiálním kandidátem. "Vyhlašuji...

Výběr článků

Načítám