Hlavní obsah

Stát bude od roku 2010 vydávat elektronické občanky

PRAHA

Česko by mělo od roku 2010 vydávat elektronický občanský průkaz, který nahradí většinu osobních dokladů, jež v současnosti u sebe lidé nosí. Kartička vybavená čipem a fotografií se jménem uživatele má plnit funkci občanského průkazu, řidičského průkazu a průkazu zdravotního pojištění. Informoval o tom náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček.

Článek

"Jako první by měli elektronický průkaz dostávat státní zaměstnanci, tedy zejména úředníci nebo policisté. Dobu přechodu obyvatel na nové průkazy odhadujeme v ideálním případě na zhruba dva roky," řekl Zajíček. Dodal, že podobné průkazy již v současnosti fungují v šesti evropských zemích.

Podle Zajíčka ztratila většina samostatných průkazů v době propojování centrálních registrů své opodstatnění. Občan tak potřebuje pouze doklad pro jednoznačnou identifikaci a přístup do registrů, které budou obsahovat všechny údaje. Lidé by tak nemuseli žádat o nový průkaz s každou změnou bydliště či rodinného stavu a změna by se provedla pouze v registrech.

V příštím roce chce vláda předložit návrh zákona o elektronické státní správě, tzv. eGovernment Act, s jeho přijetím Zajíček počítá zhruba do poloviny roku. Zpracovaný návrh počítá například se zavedením datových elektronických schránek přístupných po internetu, prostřednictvím kterých by úřady komunikovaly s občany a firmami.

Kontakt se státní správou přes Czech Point

V roce 2008 by se měl také zvýšit počet míst pro kontakt lidí se státní správou, tzv. Czech Pointů. Na nich by lidé v budoucnu měli mít možnost učinit jakékoliv podání a zároveň nahlížet do centrálních registrů.

V současnosti nabízí výpisy ze živnostenského a obchodního rejstříku, katastru nemovitostí a připravuje se možnost vstupu do rejstříku trestů. Czech Pointy jsou mentálně na 50 úřadech, v lednu by to mělo být 1300 úřadů a do konce roku by se jejich počet mohl zvýšit zhruba na 2000. Podobné funkce by mělo mít i přibližně 2000 přepážek České pošty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám