Hlavní obsah

Sociální demokracii hrozí, že přijde o poslance Wolfa

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD by mohla po Michalu Pohankovi a Miloši Melčákovi přijít o dalšího poslance, takže by se její klub z původních 74 scvrkl na 71 členů. Poslanec Petr Wolf totiž tvrdí, že se kolem něj šíří nepravdivé spekulace, které chce v sobotu na jednání ústředního výkonného výboru vysvětlit svým stranickým kolegům. A pokud vysvětlení nepřijmou, zváží další kroky.

Článek

„Čekám na sobotu, pak se uvidí,“ řekl ve středu Právu. Na otázku, zda zvažuje odchod z klubu, odpověděl: „V této chvíli jsem o tom neuvažoval. Doufám, že to pochopí, pokud ne, tak jistě existuje mnoho variant.“

Napjatou atmosféru ČSSD způsobily právě informace kolem Wolfa, který se minulý týden nezúčastnil hlasování o nedůvěře vládě a rozpočtu kvůli nemoci. Ve stejnou dobu se ale poslanec na reverz vzdálil zhruba na dvě hodiny z nemocnice, aby obhajoval na vysoké škole svou profesuru.

Právě to vyvolalo spekulace, že Wolf nechtěl otevřeně hlasovat proti Topolánkově vládě, neboť je údajně s premiérem dohodnutý.

Zaorálek: To neberu

Sociální demokraté jsou nervózní. „Jsem přesvědčen, že obhajoba profesury je větší zátěž psychická než hlasování o nedůvěře vládě ve Sněmovně,“ prohlásil ve středu místopředseda Sněmovny a šéf moravskoslezské organizace ČSSD Lubomír Zaorálek. Uvedl, že s Wolfem hovořil telefonicky, avšak jeho vysvětlení nepřijímá.

Sám Wolf spekulace odmítá a tvrdí, že za nimi je vnitrostranický boj na severní Moravě. „Ani pan Zaorálek ani nikdo jiný mě nebude zpovídat, jaký je můj zdravotní stav, ten je daný jasnou diagnózou,“ řekl Právu. Diagnóza vydaná lékařem pak podle něj zní: lehký infarkt.

Přesto je Wolf připraven v sobotu do Prahy přicestovat. Dopředu ale prý nechce nic vzkazovat, aby neměli kolegové pocit, že je chce vydírat.

Wolf tvrdí, že byť mohl na hlasování do Prahy cestovat nabídnutým autem, lékaři mu několikahodinovou cestu nedoporučili a na fakultu odjel na reverz. Spekulace o dohodách s Topolánkem označuje za nesmyslné. „Kdybych byl dohodnutý, tak bych prostě přešel na druhou stranu a nejel bych nic vysvětlovat,“ řekl.

Dusno před sobotou

Napjatou atmosféru a vzájemnou nedůvěru mezi Wolfem a stranickým vedením nicméně naznačuje fakt, že poslanci podle informací Práva dostali zákaz se k Wolfovi vyjadřovat.

I šéf Jiří Paroubek novinářům pouze řekl, že klub se sejde v sobotu, kdy bude jednat ÚVV, a že bude chtít od Wolfa vysvětlení. „Nikdo z nás se nechce s panem poslancem dohadovat přes noviny,“ dodal.

Wolfova "pomoc" Topolánkovi

O Wolfovi se hovořilo již v souvislosti s lednovým hlasováním o důvěře Topolánkově vládě. Poslanec tehdy místo předepsané formulace "proti návrhu" řekl "jsem proti návrhu (na vyslovení důvěry vládě)".

V protokolu byl proto nakonec zanesen jako poslanec, který se zdržel hlasování. Tento omyl ale Wolf i jeho spolustraníci vysvětlovali tím, že byl při hlasování vylosován jako první poslanec v pořadí. Neměl proto příklad a nepoužil přesnou formulaci.

Někteří poslanci připouštějí, že v pozadí sporu může být i prezidentská volba, kdy si vedení ČSSD není jisté stoprocentní podporou Jana Švejnara, a proto hledá jeho možné odpůrce. K tomu ale Wolf dodává, že se cítí zavázán stranickým usnesením a nebude volit Václava Klause. „Protože vím, že Klause nesmím volit, tak mi zůstane Švejnar. Nevím, co je na tom nejasného,“ řekl Wolf.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám