Hlavní obsah

Klaus po schůzce s lidovci: Čunkovu návratu do vlády bránit nebudu

Právo, Novinky, ČTK, dan, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus po středečním jednání s poslanci KDU-ČSL prohlásil, že nebude bránit návratu Jiřího Čunka zpět do vlády, pokud by se na tom koalice dohodla. Zároveň uvedl, že věří, že se mu podaří získat hlasy některých lidovců v únorové volbě hlavy státu. Sami lidovci zůstávají nejednotní.

Článek

Není úkolem prezidenta bourat koaliční dohody, řekl prezident s tím, že o tomto tématu během jednání s polaneckým klubem nepadlo ani slovo.

Poslanecký klub KDU-ČSL byl první Klausovou zastávkou při jeho kampani mezi českými zákonodárci, kteří příští rok v únoru budou volit prezidenta. Po téměř dvouhodinovém setkání s křesťanskými demokraty prezident uvedl, že nezaznamenal "výrazný nesouhlas" se svými názory. Připomněl, že s řadou lidovců se zná ze svého někdejšího působení ve Sněmovně i ve vládě.

Lidovci zůstávají rozděleni

Předsedkyně klubu Michaela Šojdrová označila jednání za podnětné, ale nedá se podle ní říct, jakou má prezident v klubu podporu. Poslanec Libor Ambrozek soudí, že poměr příznivců Klause a Švejnara je podle jeho odhadu mezi zákonodárci KDU-ČSL zhruba vyrovnaný. Sám se kloní spíše k podpoře současného prezidenta.

Nepsokojen byl ale místopředseda lidovců David Macek, který prosazuje, aby se lidovci postavili za ekonoma Jana Švejnara, jehož navrhli zelení. Místopředseda sněmovny za KDU-ČSL Jan Kasal řekl, že lidovci nakonec nebudou mít k prezidentskému kandidátovi jednotné stanovisko.

Klaus v této souvislosti řekl, že pokud by dostal pozvánku od Strany zelených, navštívil by i její poslance, v opačném případě za nimi nepůjde.

Volba Klause za jmenování Čunka

Variantu možného výměnného obchodu mezi ODS a lidovci ve středu nastínil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

"Dovedu si představit, že bylo řečeno: Chcete Čunka ve vládě? - To je možné, ale musí ho jmenovat nově zvolený prezident Klaus,"uvedl Škromach.

O nominaci lidoveckého předsedy Čunka zpět do vládních funkcí rozhodlo před časem širší vedení KDU-ČSL, premiér Mirek Topolánek (ODS) k tomu má však výhrady, zelení to jednoznačně odmítají. Čunek vládu opustil kvůli své údajné korupční aféře.

Reklama

Související články

Klaus zahájil prezidentské námluvy u lidovců

Prezident Václav Klaus zahájil mezi českými zákonodárci oficiální kampaň, jejímž vyvrcholením by mělo být jeho znovuzvolení do čela státu. První zastávkou...

Výběr článků

Načítám