Hlavní obsah

Důchodcům bez platné občanky hrozí, že nedostanou penzi

PRAHA

Senioři, kteří si vyzvedávají důchod na poště, by si měli zkontrolovat, zda nepatří do skupiny občanů, kterým po Novém roce přestane platit občanský průkaz. Peníze se totiž vydávají proti tomuto dokladu.

Článek

Strojově nečitelné doklady, které byly vydány do 31. prosince 1998, pozbývají od nového roku platnosti. Důchodci by tak mohli přijít o své peníze, oznámila ředitelka České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Božena Michálková.

Měnit si doklady však nemuseli lidé, co se narodili před 1. lednem 1936 a jejich doklad má neomezenou platnost. Vyřízení nového průkazu trvá 30 dní. Žádost tedy bylo nutné podat do konce listopadu.

Podle Michálkové si čtyři pětiny důchodců vybírají své penze v hotovosti na poště. "Pošta jim důchod vyplatí po ověření totožnosti. Pokud nebude důchodce platný občanský průkaz mít, důchod nedostane. Podle informací ministerstva vnitra víme, že si mnoho občanů průkazy dosud nevyměnilo," uvedla ředitelka.

Nevyplacené důchody zůstanou podle ní na poště uloženy tři měsíce. Pak se vrátí zpět správě sociálního zabezpečení. Lidé by si poté o jejich opětovné zaslání museli požádat v příslušné pobočce ČSSZ.

Více než dva milióny penzistů

Důchod se od ledna zvyšuje. Základní výměra penze, která je pro všechny stejná, se zvedne z 1570 na 1700 korun. Procentní část penze, která se liší podle odpracovaných let a výdělku, vzroste o tři procenta. V průměru si penzisté přilepší o 346 korun měsíčně. Průměrný důchod by měl činit asi 9111 korun. V novém roce se zvednou o tři procenta i příplatky k důchodům lidem, kteří byli za komunistického režimu pronásledováni a vězněni. Nárok na příplatek mají i odbojáři.

Starobní penzi na konci října pobíralo přes 2,02 miliónu lidí. Česká správa sociálního zabezpečení spravuje záležitosti 2,71 miliónu důchodců a vyplácí jim přes 3,33 miliónu starobních, pozůstalostních a invalidních důchodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám