Hlavní obsah

Bývalý náměstek Kuchtové chce žalovat Bursíka

PRAHA
Aktualizováno

Bývalý náměstek ministerstva školství a daňový poradce Jaromír Soukup si myslí, že ho vicepremiér a šéf zelených Martin Bursík nepřímo označil za autora anonymního trestního oznámení. Zvažuje proto na Bursíka podat žalobu.

Článek

Anonymní oznámení nyní prověřuje pražská policie. Snaží se zjistit, zda v Bursíkově firmě Ecoconsulting nedocházelo k finančním a daňovým machinacím. Podle oznámení Bursík pronajímal dům na Malé Straně za vyšší částky, než jaké přiznával v účetnictví, a tím měl vzniknout daňový únik.

Vicepremiér z indonéského ostrova Bali, kde se účastní konference o změnách klimatu v pondělí napsal, že jediným, kdo disponuje informacemi o jeho příjmech a výdajích jsou Soukup, který mu dělal daňového poradce, a Finanční úřad pro Prahu 1.

"Daňovým poradcem a účetním byl po celou dobu podnikání až

do září 2006 Jaromír Soukup, který měl plnou moc před Finančním úřadem pro Prahu 1 jak za spol. Ecoconsulting s.r.o., tak za fyzické osoby mne a mého bratra," sdělil Bursík. V případě pochybností ze strany finančního úřadu by podle vicepremiéra úředníci provedli daňovou kontrolu a nepodávali by anonymní trestní oznámení.

Soukup: Bursík hledá viníka tam, kde není

Soukup řekl, že z pozice Bursíkova bývalého daňového poradce nemůže případ komentovat. Uvedl nicméně, že daňová přiznání jeho firma Médea prováděla z podkladů, které dodal Bursík. "Ceny si klient určuje sám, diskuse o smlouvách a cenách jde tak mimo nás," uvedl.

Soukup byl blízkým spolupracovníkem Bursíka řadu let. Zeleným pomohl loni na jaře s kampaní, která vynesla stranu poprvé v historii do Sněmovny. S vicepremiérem se rozešli v době, kdy ho zaměstnala na ministerstvu školství první náměstkyně zelených Dana Kuchtová. Na starost dostal Soukup mimo jiné přípravu evropských programů. Po kritice práce ministerstva na programech Bursík žádal, aby Kuchtová Soukupa odvolala. Ta to však odmítla s tím, že za dva týdny, po které funkci zastával, nemohl nic zkazit. Později rezignovala sama.

Po zkušenostech, které se zelenými Soukup získal, už prý po práci ve státní správě netouží. Bursík podle něj hledá viníka tam, kde není.

Reklama

Související témata:

Související články

S Kuchtovou odchází i klíčový náměstek

Několik hodin poté, co ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) oznámila svůj odchod z vlády, ohlásil i její náměstek Jaromír Soukup, že počítá se svou...

Policie prošetřuje Bursíka, udal ho anonym

Vicepremiér, ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík bude muset k výslechu na policii. Pražská kriminálka začala prošetřovat anonymní udání,...

Výběr článků

Načítám