Hlavní obsah

Protikorupční sdružení je z Čunka v "němém úžasu"

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká pobočka mezinárodní nevládní organizace pro sledování korupce Transparency International (TIC) sleduje podle své tiskové zprávy vývoj diskuse kolem lidoveckého předsedy Jiřího Čunka s „němým úžasem“.

Článek

„Transparency International považuje úvahy o návratu Jiřího Čunka do vlády za dramatickou ukázku nerozvinuté politické kultury v české společnosti a personální vyprahlosti politických stran,“ uvádí se ve zprávě.

Čunek se podle ní v očích veřejnosti neočistil z podezření z korupce. Sdružení ocenilo postoj zelených, kteří pohrozili odchodem z vlády. „TIC vyzývá premiéra, aby si uvědomil, že nyní je ve hře důvěryhodnost celé vlády,“ napsalo sdružení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Co napsala TIC:
Nestandardní jednání státního zastupitelství, které vedlo k zastavení řízení, zanechalo trpkou pachuť politického ovlivňování vyšetřovacího procesu.
Čunek nevysvětlil přehledně své majetkové poměry a zůstává nadále nedůvěryhodným. Lze považovat za minimálně nemorální pobírat sociální dávky a zároveň mít milióny na účtech.
Čunek neprokázal dostatečnou kompetentnost, vzdělání a jazykové znalosti nutné pro vedení ministerstva pro místní rozvoj. Tento důležitý úřad se pod jeho vedením takřka rozpadl.
Pokud by se potvrdily spekulace o politickém obchodu v souvislosti s návratem pana Čunka do vlády a podporou v blížící se prezidentské volbě, považovala by to TIC za vrchol politického cynismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám