Hlavní obsah

Vlaky od neděle jezdí podle nového jízdního řádu

Právo, ČTK, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na železnici začal v neděli platit nový jízdní řád. O 12 procent přibylo rychlíků, avšak na regionálních tratích naopak osobních vlaků ubylo. Změna tarifů Českých drah (ČD) současně přineslo celkové zdražení jízdného o 7 procent.

Článek

„Zrušena byla dosavadní pásma pro výpočet základního jízdného. To se nyní bude počítat, stejně jako slevy, ze skutečného počtu ujetých kilometrů. Zároveň jsme zrušili příplatky na vlaky vyšších kategorií EuroCity a InterCity, což cestující jistě uvítají,“ uvedl náměstek generálního ředitele ČD Jiří Kolář.

Dráhy budou denně vypravovat 8374 vlaků. Z toho 7600 osobních, 436 rychlíků, 241 spěšných vlaků, 26 expresů, 45 spojů EuroCity a Intercity, 20 rychlovlaků SuperCity Pendolino a šest nočních EuroNight. Ve vnitrostátní dálkové dopravě pojedou z Prahy na jižní Moravu dva nové expresy – Šohaj do Veselí nad Moravou a Mojmír do Luhačovic. Pět přímých rychlíků bude nově obstarávat dopravu mezi Prahou a Železnou Rudou.

Dráhy s novým jízdním řádem zavádějí totální zákaz kouření. Kuřáci si tedy nebudou smět cigaretu zapálit ani v jediném z vlaků. Když bude kuřák ve vlaku či na peróně přistižen s cigaretou, může dostat přirážku k jízdnému až 500 Kč. Průvodčí to ale většinou budou řešit stokorunovou pokutou.

Na Ústecku ruší spoje

Lidé protestující proti zrušení železniční dopravy na některých místech Ústeckého kraje se v sobotu naposledy vydali na cestu vlaky, které od neděle již nebudou jezdit. Ústecký kraj totiž u Českých drah některé spoje neobjednal, přestane se jezdit na trase z Čížkovic na Litoměřicku do Obrnic u Mostu i na trati z Děčína do Oldřichova u Duchcova, kde kraj také vlaky neobjednal.

Dráhy od neděle omezí také množství spojů mezi Žatcem a Podbořany, vlaky z Chomutova do Vejprt pojedou pouze o víkendu. Celkem dráhy v kraji ujedou o šest procent méně kilometrů než dosud, což je největší pokles v Česku.

Dráhy od neděle omezí také množství spojů mezi Žatcem a Podbořany, vlaky z Chomutova do Vejprt pojedou pouze o víkendu. Celkem dráhy v kraji ujedou o šest procent méně kilometrů než dosud, což je největší pokles v Česku.

Ústecký kraj se rozhodl, že místo vlaků nasadí autobusy. Podle vedení kraje jsou levnější a ekologičtější, než staré vlakové soupravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám