Hlavní obsah

Sněmovní výbor řeší exministra Jandáka kvůli studni

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Sněmovní mandátový a imunitní výbor dostal na stůl delikátní záležitost. V příštích týdnech by měl rozhodovat, zda se místopředseda školského a kulturního výboru Vítězslav Jandák (ČSSD) dopustil přestupku. Avšak nikoli dopravního, kterými se výbor dosud vždy zabýval, nýbrž přestupku proti stavebnímu zákonu.

Článek

Na výbor se obrátil stavební odbor městské části v Praze 4. Podle něj se Jandák měl přestupku dopustit tím, že při čištění studny na zahradě svého domu v Praze-Krči vyměnil popraskané skruže bez povolení.

Zákon totiž takové počínání hodnotí jako „provádění změn stavby bez stavebního povolení“. V takovém případě hrozí provinilci pokuta až půl miliónu korun.

„Zahájili jsme disciplinární řízení,“ potvrdil včera Právu předseda výboru Miloslav Kala (ČSSD) s tím, že rozhodovat by mohli poslanci v polovině ledna. Kala potvrdil, že jeho výbor se dosud podobným návrhem nezabýval. Řešil vždy pouze dopravní přestupky poslanců nebo jejich různé výroky při jednání Sněmovny. „Takový případ máme na stole poprvé,“ uvedl.

Je ve sporu se sousedem

Jandák tvrdí, že se ničeho nekalého nedopustil. „Udal mě soused,“ řekl včera Právu. Situaci popsal následovně: spolu s manželkou požádali o povolení k čištění své studny, která je z roku 1923. Při tom však odborná firma zjistila, že ve studně jsou popraskané skruže, které tedy nechal Jandák vyměnit. Avšak nepožádal o povolení k jejich výměně.

„Měli jsme žádat o povolení, takže nyní nám běží šedesátidenní lhůta pro dodatečné povolení,“ řekl poslanec Právu. V nadsázce pak dodal: „Na trest smrti to nevypadá, na celostátní amnestii taky ne.“

Jandák připouští, že se sousedem nemá již delší dobu dobré vztahy. Jakmile ho prý soused udal, okamžitě následující den přišla kontrola, která při čištění studny žádný problém nezjistila. Mezitím však zjistili právě to, že potřebují vyměnit skruže.

Proč se případ Jandákovy studny dostal až před mandátový a imunitní výbor? Vysvětlení je jednoduché: poslanci a senátoři mají podle zákona možnost si vybrat, zda jejich přestupek bude řešit příslušný správní orgán, nebo výbor příslušné parlamentní komory. Lhostejno přitom, zda jde o přestupek dopravní, či třeba proti společnému soužití nebo proti stavebnímu zákonu.

Ani v případě disciplinárního řízení v parlamentu se ale zákonodárci pokutě nevyhnou. Tedy v případě, že poslanci vinu svého kolegy uznají. A Jandákův případ bude řešit mandátový a imunitní výbor proto, že se jeho advokát odvolal na imunitu svého klienta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám