Hlavní obsah

Podhorským oblastem v Čechách hrozí povodeň

Novinky, znk, Novinky, paš, Právo, ČTK
PRAHA
Aktualizováno

Meteorologové varují, že v důsledku dešťových srážek a tání sněhu mohou v horských a podhorských oblastech opět stoupat hladiny řek. Výstraha platí pro Jihočeský, Plzeňský a Královéhradecký kraj. Uvedl to v pátek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Článek

"Díky ranním a dopoledním dešťovým srážkám a tání sněhu dochází v horských a podhorských oblastech ke vzestupům hladin toků," uvedli meteorologové.

Podle ČHMÚ již dosáhla třetího stupně povodňové aktivity Otava v Rejštejně i v Sušici v Jihočeském kraji a rovněž Labe ve Vestřevi v Královéhradeckém kraji."Otava bude pravděpodobně kulminovat dnes později odpoledne, Labe až večer," dodává zpráva.

Na Otavě v  Sušici je od 16. hodin třetí povodňový stupeň. V tu dobu přesáhla voda hranici 175 cm. Od poledne se hladina zvedla o plných 50 cm a oproti čtvrtku dokonce o metr. Podobná situace je v Rejštejně na Klatovsku. Otava se tam na trojku dostala už v 15 hodin. Od té doby zůstává téměř beze změny.

Druhý stupeň povodňové aktivity platil odpoledne ve Stodůlkách na řece Křemelné. První stupně, čili bdělost, byly na horním toku Vltavy v Lenoře a na řece Vydře.

Otava v Katovicích a Písku by zřejmě neměla vystoupit výš než nad hranici prvního povodňového stupně.

V Tajanově na Klatovsku se voda Úhlavy drží na jedničce. Do druhého povodňového stupně jí zbývá ještě 19 cm. Stupeň povodňové aktivity je pravděpodobný především na tocích pramenících na Šumavě,“ informovala Lenka Boříková z Hydrometeorologického ústavu v Plzni.

Hustě pršelo jen v Krkonoších a na Šumavě

Za posledních 24 hodin spadlo na území České republiky většinou do jednoho centimetru srážek. Nejvíc napršelo v Peci pod Sněžkou, a to 24 litrů na metr čtvereční, v různých oblastech Krkonoš a Šumavy pak spadlo 15 až 20 milimetrů, ale v Prášilech od čtvrtečního večera spadlo téměř 50 milimetrů srážek, uvedla českobudějovická hydroložka Kateřina Štěrbová.

Už nepředpokládá další dešťové srážky: "Teď už nečekáme významnější déšť. Díky tomu horní úseky řek už kulminují nebo budou kulminovat v nejbližších hodinách." Se studenou frontou sice přechází jižní Čechy ještě jedno srážkové pásmo, ale už není tak výrazné. Začíná se ochlazovat a déšť na horách vystřídá sněžení, což bude mít vliv na hladiny řek.

Reklama

Výběr článků

Načítám