Hlavní obsah

Kvůli tajícímu sněhu a dešti hrozí povodně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA
Aktualizováno

Meteorologové varují před pátečním silným větrem, na horách dosáhne rychlosti až 110 km/hod. Bude pršet a na horách bude tát sníh. Na Plzeňsku hrozí povodně. Hladiny řek se v pátek či v sobotu mohou zvednout také na Ústecku, Liberecku a v jižních Čechách.

Článek

Nejvíce bude hrozit řeka Úhlava v Tajanově a Radbuza ve Staňkově. Obě řeky by podle předpovědí meteorologů měly dosáhnout v těchto místech třetího stupně povodňové aktivit, což znamená stav ohrožení.

"Na druhý a třetí stupeň povodňové aktivity by mohla vystoupit hladina Smědé a Lužické Nisy," stojí ve výstražné zprávě Českého hydrometeorologického ústavu. Druhého stupně by mohla dosáhnout i Otava, horní Vltava nebo horní tok Labe.

Během listopadu napadlo nadprůměrné množství sněhu, který během současného teplejšího počasí odtává, což může způsobit vzestupy hladin. Potvrzuje se tak stará pranostika "Svatý Mikuláš splachuje břehy".

Vítr bude hlavně na horách

Na většině území bude foukat jihohozápadní vítr. V názarech dosáhne rychlosti 60 až 90 kilometrův hodině, na horách až 110 kilometrů v hodině. To odpovídá síle vichřice.

Reklama

Výběr článků

Načítám