Hlavní obsah

Zámek v Opočně zůstane státu, potvrdil Nejvyšší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Nejvyšší soud zamítl dovolání Kristiny Colloredo-Mansfeldové, která se domáhá vydání zámku v Opočně a dalších nemovitostí na Rychnovsku. Nejvyšší soud potvrdil předchozí rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové, který rozhodl, že památka zůstane v majetku státu.

Článek

Colloredo-Mansfeldová se vydání zámku domáhala od roku 1995 a na čtyři roky se renesanční památka dokonce vrátila do její správy. Národní památkový ústav ale podal stížnost k Ústavnímu soudu, který spor vrátil na začátek.

V novém procesu soudy v Rychnově nad Kněžnou a Hradci Králové rozhodly ve prospěch státu a správnost jejich verdiktů potvrdil Nejvyšší soud listopadovým verdiktem, který byl zveřejněn ve čtvrtek.

Podle tohoto rozhodnutí se nižší soudy dobře vypořádaly s požadavkem Ústavního soudu na doplnění dalších důkazů.

Zámek Colloredo-Mansfeldům zkonfiskovali v roce 1942 Němci, po roce 1945 připadl dekrety prezidenta Beneše do majetku státu. Mansfeldové se po válce o majetek začali soudit, v roce 1948 po nástupu komunistického režimu emigrovali do Rakouska.

Hodnota památky přesahuje miliardu korun

Zámek v Opočně je jednou z nejnavštěvovanějších památek v Královéhradeckém kraji, nabízí například unikátní obrazárnu a sbírku zbraní. Potomci šlechtického rodu vedou se státem spor také o inventář zámku, například o cenný kočár, sbírky obrazů, zbraní či historický nábytek, celková hodnota majetku by podle některých odhadů mohla přesahovat miliardu korun.

Pardubická pobočka krajského soudu zatím letos v říjnu rozhodla jen o části mobiliáře, která má stejně jako zámek zůstat ve správě státu. Colloredo-Mansfeldová se i v tomto procesu hodlá dovolat k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám