Hlavní obsah

Čunek nechce zveřejnit usnesení ke své kauze

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek zřejmě nesplní svůj slib, který dal poté, co bylo jeho trestní stíhání v listopadu definitivně zastaveno. Tehdy prohlašoval, že nechce nic tajit, a proto zveřejní usnesení jihlavského žalobce Arifa Salichova. Nyní Čunek podle jeho advokáta Eduarda Bruny změnil názor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek uložil svému advokátovi, aby nezveřejňoval usnesení, jež obsahuje vysvětlení toho, proč žalobce zastavil stíhání Čunka .

Článek

„O té věci jsem s panem Čunkem tento týden jednal a on mi jako klient svému obhájci výslovně uložil pokyn, abych to usnesení nezveřejňoval a nedával ho z ruky,“ řekl ve středu Právu Bruna. „Řekl mi, že ani on sám to nechce zveřejnit, ale že to ještě zváží,“ dodal Bruna.

Ke zveřejnění klíčového usnesení, které obsahuje podrobné vysvětlení toho, proč Salichov zastavil Čunkovo stíhání pro podezření z korupce, Čunka vyzvala sama nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Učinila tak v den, kdy Salichovovo rozhodnutí posvětila. Sama jej totiž stejně jako kterýkoliv jiný státní zástupce zveřejnit nemůže.

„Mám velký zájem na tom, abych to uveřejnil. Já už nemám co tajit. Budu se snažit,“ reagoval tehdy na její výzvu Čunek. V dalších dnech pak začal prohlašovat, že usnesení zveřejní až poté, co získá souhlas 34 lidí, kteří jsou v materiálu zmíněni. Ten přitom nutně potřeboval pouze od dalšího účastníka řízení, tedy jeho někdejšího spoluobviněného Petra Hurty z realitní společnosti H Real. U ostatních by stačilo, kdyby jejich jména a osobní údaje začernil.

Přestože Hurta po osobním setkání s Čunkem se zveřejněním usnesení souhlasil, veřejnost na tento krok zatím čeká marně.

„Divíte se? Asi se není čím chlubit. Kdyby bylo, tak to určitě zveřejní,“ reagovala na to ve středu bývalá nejvyšší státní zástupkyně a nynější stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešová.

Reklama

Související témata:

Související články

Salichov opětovně zastavil stíhání Čunka

Jihlavský okresní státní zástupce Arif Salichov podruhé zastavil trestní stíhání šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka. Právu to potvrdil mluvčí brněnského krajského...

Výběr článků

Načítám