Hlavní obsah

Statisíce lidí riskují pokuty kvůli občankám

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem čtvrt miliónu lidí nepožádalo včas o výměnu občanského průkazu. Od nového roku přitom musí mít nový doklad všichni, kdo mají občanku vydanou do konce roku 1998 bez ohledu na její platnost.

Článek

Úřady přitom mají 30denní lhůtu na vyřízení každé žádosti, proto kdo ji nestihl podat do konce listopadu, hrozí mu desetitisícové pokuty.

Jak Právo zjistilo, je jen na místních úřadech, jak se k opozdilcům zachovají. Někde budou přihlížet k tomu, zda lidé požádali alespoň do konce roku, někde dokonce budou tolerovat ještě lednové žádosti, jinde zas budou nekompromisní.

Ministerstvo vnitra se snažilo na poslední chvíli 280 tisícům zapomnětlivců pomoci, když jim ještě koncem listopadu obeslalo upomínku.

Řada úřadů také kvůli očekávanému náporu lidí rozšířila provozní dobu na přepážkách nebo zavedla mimořádné sobotní směny.

Přihlédnou k sociálně slabým

„Budeme je pokutovat,“ říká rozhodně mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. V Brně nemělo ještě začátkem týdne zažádáno o výměnu 9000 lidí.

„Pro nás je rozhodující konec prosince. Ať už požádá na magistrátu nebo příslušné městské části, do konce měsíce má možnost. Kdo ale přijde s žádostí po 1. lednu, obdrží pozvánku ke správnímu řízení a tam mu bude vyměřena pokuta,“ varuje Žára.

V Praze 3 nepodalo v termínu žádost o nový občanský průkaz 1847 lidí. „Minimálně do ledna chceme být benevolentní. Žižkov patří k sociálně slabším pražským čtvrtím, budeme to brát, jako že zapomněli,“ uvádí zase mluvčí Prahy 3 Jan Sotona.

„Samozřejmě není v lidských silách obsloužit za měsíc 3000 lidí. Občané si o průkaz můžou požádat i po novém roce a z naší strany to budeme řešit s pochopením,“ dodává Ľudmila Ducháčová z královéhradeckého magistrátu.

Končí i řidičáky

Také majitelé řidičských průkazů vydaných do konce roku 1993 mají nejvyšší čas požádat o nový doklad. Lhůta je proti občankám o 10 dní kratší, řádný termín na žádost vyprší až v pondělí 10. prosince.

„Za prošlý řidičský průkaz hrozí pokuta řádově od několika stovek do třiceti tisíc korun,“ varuje mluvčí Brna Žára. Přesto si v moravské metropoli z 58 tisíc řidičů, kterých se výměna týká, zažádalo o výměnu jen 26 tisíc.

„Na území Prahy si řidičský průkaz nevyměnilo ještě 150 tisíc lidí,“ podotýká také mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf. „Když přijde někdo požádat o řidičák v lednu, tak my mu jako město pokutu neudělíme, i když bychom teoreticky mohli, ale do auta bych si bez něj nesedal,“ dodal.

Za tři roky znovu

Martyrium s doklady si možná lidé budou muset znovu zopakovat. Ministerstvo vnitra uvažuje o zavedení čipové karty, která by nahradila většinu potřebných dokladů včetně občanského průkazu, řidičáku, cestovního pasu nebo karty zdravotního pojištění.

První elektronické průkazy by se mohly začít vydávat už za tři roky. Obdobné doklady se zatím používají jen v několika státech Evropské unie, například ve Španělsku nebo Itálii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám