Hlavní obsah

Senát pracuje na novém omezení imunity zákonodárců

PRAHA

Senát ve středu pozměnil vlastní novelu Ústavy ČR, kterou chce dosáhnout razantního omezení dosavadní trestní imunity zákonodárců. Parlament by měl podle senátorů do budoucna rozhodovat pouze o zatčení svých členů, ne však už o jejich trestním stíhání. Současně Senát doporučil rozšířit nynější beztrestnost projevů a hlasování zákonodárců nově i na regionální a obecní zastupitele.

Článek

Novelu nyní znovu dostane k posouzení Sněmovna; u níž ale není jasné, zda novelu akceptuje. Na změně ústavy se musí obě komory parlamentu shodnout.

Senátoři v novele počítají se zachováním takzvané přestupkové imunity a s tím, že by zákonodárce mohla policie nadále zadržet jen při spáchání trestného činu nebo bezprostředně poté. V takovém případě by na zákonodárce mohla být uvalena vazba jen se souhlasem předsedy příslušné parlamentní komory. O pokračování vazby by rozhodovala Sněmovna nebo Senát na své schůzi.

Inspirace v Bruselu

Změny v trestní imunitě navrhl předseda senátního imunitního výboru Jiří Pospíšil (ODS) s odkazem na zkušenosti z Evropského parlamentu. Upravená novela nahrazuje původní senátní předlohu, podle níž se trestní imunita zákonodárců měla týkat jen jejich projevů v parlamentu. Sněmovna ale takový záměr v červnu odmítla a novelu vrátila Senátu k přepracování na návrh Marka Bendy z ODS.

Nyní je praxe taková, že pokud parlament svého člena k trestnímu stíhání nevydá, je už v daném případě stíhání navždy vyloučeno.

Návrh, aby ani místní zastupitelé nemohli být trestně stíháni za hlasování a projevy při jednání zastupitelstva, předložila senátorka ODS Daniela Filipiová. Návrh má čelit praxi, kdy policie stíhá některé členy zastupitelstva za to, jak hlasovali při rozhodování o majetku města. Senátoři to pokládají za absurdní zásah do zastupitelské demokracie. Proti tomuto záměru se už dříve postavili představitelé ČSSD, podle nichž občanští demokraté s tím přicházejí v době kdy obsadili 13 ze 14 hejtmanství a i většinu radnic.

Senátoři ČSSD se při dnešním schvalování novely hlasování zdrželi. Novelu podpořilo 50 z 65 přítomných senátorů, nikdo nebyl proti.

Reklama

Výběr článků

Načítám