Hlavní obsah

ČR vyšle do Afghánistánu další stovku vojáků

PRAHA

Poslanci ve středu schválili plán zahraničních operací české armády v příštím roce. Čeští vojáci by měli dále působit například v Kosovu, Afghánistánu a v Iráku. Dolní komora podpořila i výrazné posílení české přítomnosti v Afghánistánu, proti kterému měla výhrady opoziční ČSSD. Vládní plán vojenských misí potvrdil také Senát.

Článek

Hlavní změny se týkají českého působení v Afghánistánu. Od března by Česko mělo mít v jihoafghánské provincii Lógar vlastní provinční rekonstrukční tým. Celkem by v Afghánistánu mělo být až 415 Čechů. Proti současnému stavu by se tak počet českých vojáků v zemi zvětšil o více než 100 lidí.

V Iráku se má počet českých vojáků naopak snížit. Až stočlenný kontingent má v jihoirácké Basře působit jen do konce června příštího roku. Pak má být v Iráku do konce roku jen 20 českých vojáků kvůli výcviku irácké armády, uvedl v Senátu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ).

Největší vojenský kontingent by stejně jako letos měli mít Češi na Balkáně. Má mít celkem až 555 osob. Tři čeští vojáci se budou moci v rámci velitelských struktur zúčastnit operace Evropské unie v Čadu a ve Středoafrické republice.

Ministerstvo obrany chce na zahraniční mise příští rok vyčlenit asi 3,5 procenta ze svého ročního rozpočtu. Celkem tak zahraniční mise mají stát asi 1,9 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám